Tech

Sajátos módon gyűjt pénzt a háborúra Ukrajna

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

NFT-múzeumot nyitott a háborúról Ukrajna, amelynek gyűjteményét elárverezik egy kriptovaluta-adománygyűjtési akció keretein belül. Ez az akció az ukránok szerint már több mint 65 millió dollár támogatást hozott- írja a Reuters.

Az NFT egy nem kézzel fogható, digitális termék, amit magyarosan egyelőre „nem helyettesíthető tokennek”, esetleg zsetonnak vagy érmének hívunk. Ez is utal rá, hogy a kriptovilág más érméivel szemben az NFT egyedi, mással nem becserélhető digitális érme, amiből csak egyetlen létezik.Nincs belőle több. Csak egy.Szemléltetésként: míg egy bankjegyet be tudunk váltani egy másik ugyanolyan címletű bankjegyre, az NFT-t nem, ráadásul névre szól. Az NFT lényegében valamilyen digitális eszköz tulajdoni lapja, eredetiségigazolásra szolgáló „okmány”, amit blokkláncon tárolnak.

Kapcsolódó
Minden nap hallasz róla, de fogalmad sincs, hogy micsoda: bemutatjuk az NFT-t
Egyre többször hallani a kriptopénzes körökben beindult befektetési módszerről, az NFT-ről, ezért összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Az ukrán kormány most ilyen NFT-ket árverez el a Meta History: Museum of War, vagyis a Metatörténelem: Háború Múzeuma kollekcióból. Ebben digitális képek sorozata található meg – köztük harci repülőgépek sziluettjei, híradások képernyőképei és egy robbanás rajzfilmszerű képe.

Mindegyik a konfliktus egy-egy napját idézi. 

Ukrajna Digitális Transzformációs Minisztériuma három nappal azután kezdett el digitális tokenekkel kriptovaluta-adományokat gyűjteni, hogy Oroszország megtámadta őket. Ukrajna szerint az új NFT-sorozat célja az , hogy „valós információkat terjesszen a világ digitális közösségében, és adományokat gyűjtsön Ukrajna támogatására”.

Ukrajna kriptoadományaiból eddig készleteket vásárolt a hadseregének, köztük golyóálló mellényeket, sisakokat, élelmet és gyógyszereket – közölte Aleksz Bornyakov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese a Twitteren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik