nft
Tech

Viccnek indult ötlet tette milliomossá a 22 éves hallgatót

Egyik napról a másikra vált milliomossá egy 22 éves indonéz főiskolai hallgató, miután a szelfijeinek gyűjteményét viccből non-fungible tokenként (NFT) kezdte el árulni – számolt be a történetről a PetaPixel.

Gustaf Al Ghozali az elmúlt öt évben, 18 éves korától kezdve mindennap szelfizett egyet a számítógépe előtt ülve, és ugyan néhány napot azért kihagyott, már több mint ezer fotót tartalmaz a gyűjteménye. Amit aztán kíváncsiságból feltöltött az OpenSea-re NFT-ként, eleinte rendkívül alacsony, 0,00001 ethereumos (kb. 960 forint) kezdőárral. Elmondása szerint eleinte viccnek szánta az egészet, aztán a gyűjteményének komoly híre ment pár nappal később egy indiai séfnek és több NFT-gyűjtőnek köszönhetően, így elkezdtek özönleni a vásárlók. Volt, mikor egy nap alatt 35 képe lelt gazdára, mostanra pedig már 383 millió forintnak megfelelő összegért értékesítette a gyűjteményének darabjait ethereumban. Egyes NFT-k ára egy ponton 0,9 ETH-ra, azaz körülbelül 3000 dollárra emelkedett.

Ghozali elmondása szerint egyáltalán nem érti, miért akarnak róla NFT fotókat vásárolni mások, de most örül, hogy az öt év fegyelmezett munkája láthatóan meghozta a gyümölcsét. Az eladásokból származó kezdeti nyeresége mellett több mint 100 000 dollár másodlagos értékesítési jogdíjat is kapott az NFT-k gazdát cserélőiből.

Kapcsolódó
Minden nap hallasz róla, de fogalmad sincs, hogy micsoda: bemutatjuk az NFT-t
Egyre többször hallani a kriptopénzes körökben beindult befektetési módszerről, az NFT-ről, ezért összeszedtük, mit érdemes tudni róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik