Tech

Itt a 240 wattos gyorstöltés, 9 perc alatt maximumon a telefon

Barcelonában javában zajlik a 2022-es Mobile World Congress, az idei év második nagy tech rendezvénye, ahol nemcsak új telefonok debütáltak (pl. olcsó Nokia és új Honor csúcstelefon), de a gyártók azt is bemutatják, milyen fejlesztések várnak ránk a közeljövőben. Az okostelefonok szegmensében az utóbbi években a kamerák és a töltési megoldások kapták a főszerepet, és a Realme, illetve az Oppo most megmutatták, hogy

a Xiaominál debütált 125 wattos gyorstöltés csak a kezdet volt.

A Realme standján például már demózták a 150 wattos UltraDart Charge technológiát, ami a kiállított, egyelőre csak prototípus mobil lemerülés szélén álló 4300 milliamperórás telepét mindössze 5 perc alatt töltötte 50 százalékra. A 100 százalék eléréséhez pedig 17 percre volt szükség. Ez elég döbbenetes tempó, és jogosan merül fel a kérdés, mennyire tesz jót ez az aksinak, de a gyártó olyan védelmet épített a szükséges adapterbe és a telefonba, aminek hála a készülék sosem melegedett 43 fok felé. Az UltraDart Charge technológia ugyan még nem elérhető egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható mobilban sem, de a cég ígéretei szerint már erre sem kell sokat várni, mert az idén érkező Realme GT Neo 3 már tudni fogja ezt a fajta technológiát.

Realme

A címben ugyanakkor nem véletlenül szerepel 240 wattos gyorstöltés, hiszen az Oppo gyorsan rálicitált a Realme-re: a standjukon már azt lehetett látni, hogy egy szintén prototípus telefon 4500 milliamperórás telepe mindössze 9 perc alatt töltődik fel nullához közeli állapotról 100 százalékra. Erről a megoldásról ugyan még nem tudni, hogy idén bekerülhet-e bármilyen kereskedelmi forgalomba kerülő telefonba, viszont ha még nem, akkor sem kell aggódni, hiszen az említett konkurenshez hasonlóan az Oppo-nál is működik már a 150 wattos vezetékes töltés. Könnyen lehet, hogy először ők is ilyen töltési sebességgel dobnak majd piacra okostelefont.

A gyorstöltés ugyanakkor nemcsak a Realme-nél és az Oppónál volt kiemelkedő, hiszen a frissen debütált Honor Magic4 Pro például már vezeték nélkül képes a 100 wattos energiaátvitelre. Ilyen szempontból a kínai gyártók nagyon elhúztak a nagynevű konkurensek mellett, hiszen ne feledjük: a nemrég bemutatott Samsung csúcstelefonnál, a Galaxy S22 Ultránál még mindig csak 45 watt az elérhető maximum, az iPhone 13 esetében pedig be kell érni 27 wattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik