Tech

Azzal fenyegetőzik a Meta, hogy lelövi Európában a Facebookot

Omar Marques / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Omar Marques / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

A Meta kilátásba helyezte, hogy lelövi a Facebook és Instagram szolgáltatásokat Európában, amennyiben nem szállíthatja az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokban lévő szerverekre – írja a CNBC. Erre a lehetséges intézkedésre a február másodikán közzétett, amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében tesz utalást a cég.

Emögött az áll, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást, az úgynevezett Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield). Ez a transzatlanti adattovábbítási keretrendszer volt a jogalapja a célzott hirdetésekhez kulcsfontosságú adatok régiók közötti megosztásának.

Az európai bírák aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az úgynevezett adatvédelmi pajzs rendelkezései alapján továbbított adatok „nem korlátozódnak a feltétlenül szükséges információkra” az uniós állampolgárok adatainak amerikai feldolgozásakor. Mint emlékeztettek, az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint az érzékeny adatok csak akkor továbbíthatók valamely unión kívüli országba, ha az adott ország ezen adatok számára megfelelő védelmi szintet biztosít. Az adatok továbbítása csak akkor lehetséges, ha az érintettek érvényesíthető jogokkal és hatékony jogorvoslati lehetőségekkel rendelkeznek. A bíróság ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a személyes adatok védelméről szóló amerikai korlátozások nincsenek úgy szabályozva, hogy megfeleljenek az uniós jogban a feltétlenül szükséges mértékű arányosság elve követelményeinek.

A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a személyes adatok unión kívüli országokban működő vállalatoknak való továbbítására vonatkozó, az általános szerződési feltételekről szóló európai bizottsági határozat továbbra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy az adatátvitel folytatódó ellenőrzése mellett az EU-nak és az Egyesült Államoknak új rendszert kell kidolgozni, amely biztosítja, hogy az európaiak adatai ugyanolyan védelemben részesüljenek az Egyesült Államokban, mint az unióban.

Ennek nyomán Zuckerbergék cége arra figyelmeztet, hogy ha nem lesz új keretrendszer, és nem használhatják tovább a jelenlegi megállapodásokat, akkor a vállalat nem tudja majd működtetni az unióban a legfontosabb termékeit, így köztük a Facebook és Instagram közösségi szolgáltatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik