Tech

A németek szerint nincs rá bizonyíték, hogy cenzúráznak a Xiaomi mobiljai

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

A német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy a kínai Xiaomi Corp. mobiltelefonjait cenzúrázási funkciókkal látta volna el a gyártó – írja a Reuters a hivatal csütörtöki közlése alapján.

A litván védelmi minisztérium a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolta még tavaly szeptemberben. A védelmi tárca alárendeltségében működő Országos Kiberbiztonsági Központ jelentésében arról számolt be, hogy az érintett mobiltelefonokon olyan beépített funkciókat találtak, „amelyek a cenzúrát szolgálják”. Az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi vállalat Európában értékesített készülékeinek alkalmazásai, köztük a beépített böngésző például felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint „szabad Tibet”, „Éljen Tajvan függetlensége”, vagy „demokráciamozgalom”. Ezeket a funkciókat például a Xiaomi Mi 10T 5G okostelefonjában az Európai Unió területén kikapcsolták, de távolról bármikor aktiválni lehet őket – ismertette a litván kiberbiztonsági hatóság jelentésében.

A német BSI azonban nem tudott semmi olyan rendellenességet azonosítani, ami további vizsgálatokat vagy intézkedéseket tenne szükségessé – mondta a hivatal szóvivője.

Kapcsolódó
Litvánia azt ajánlja: mindenki dobja ki a kínai mobiltelefonokat
A litván védelmi minisztérium a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik