Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Tech

Litvánia azt ajánlja: mindenki dobja ki a kínai mobiltelefonokat

A litván védelmi minisztérium a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolta kedden – írja az MTI. A védelmi tárca alárendeltségében működő Országos Kiberbiztonsági Központ jelentésében arról számolt be, hogy az érintett mobiltelefonokon olyan beépített funkciókat találtak, „amelyek a cenzúrát szolgálják”.

Az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi vállalat Európában értékesített készülékeinek alkalmazásai, köztük a beépített böngésző például felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint „szabad Tibet”, „Éljen Tajvan függetlensége”, vagy „demokráciamozgalom”. Ezeket a funkciókat például a Xiaomi Mi 10T 5G okostelefonjában az Európai Unió területén kikapcsolták, de távolról bármikor aktiválni lehet őket – ismertette a litván kiberbiztonsági hatóság jelentésében.

A dokumentum szerint a cenzúrázható fogalmak folyamatosan frissülő listája jelenleg 449 kifejezést tartalmaz kínai nyelven. Ezen felül az Országos Kiberbiztonsági Központ megállapítása szerint a Xiaomi telefonja egy szingapúri szerverre továbbítja a titkosított adatforgalmi adatokat.

Biztonsági rést találtak a Huawei P40 5G okostelefonjaiban is.

Javasoljuk, hogy ne vegyenek új kínai telefonokat, és lehető leghamarabb szabaduljanak meg a már megvásárolt készülékektől”

– hangsúlyozta Margiris Abukevicius, védelmi tárcavezető-helyettes sajtótájékoztatóján. A kibervédelmi hatóság szerint mindez nemcsak Litvánia, hanem a Xiaomi készülékeket használó minden ország számára fontos.

A Xiaomi egyelőre nem reagált a Reuters globális hírügynökség megkeresésére az ügyben. A Huawei vállalat balti államokban működő képviselete a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy készülékei nem továbbítják a felhasználók adatait illetékteleneknek.

Peking és Vilnius viszonya elhidegült az utóbbi időben. Kína augusztusban felszólította Litvániát, hogy hívja vissza pekingi nagykövetét, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét. Az elmérgesedett viszony hátterében az áll, hogy Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt.

Kapcsolódó
A litvánok bekeményítettek Kínával szemben – hová vezet ez?
Szokatlanul keményen lép fel Kínával szemben a litván vezetés, ez pedig az EU, sőt akár Magyarország és Kína kapcsolataira is hatással lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!