Tech mobilteszt

Xiaomi 11T Pro teszt: elképesztő gyorstöltés, de milyen áron?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Októberben hazánkban is elérhetők lesznek a Xiaomi legújabb csúcstelefonjai, a 11T és a 11T Pro modellek. Mi az utóbbit próbáltuk ki, és bár elképesztő, hogy az 5000 milliamperórás aksi 120 wattal is tölthető, nulláról maximumra mindössze 17 perc alatt, de a vadiúj technológiáért cserébe le kell mondani olyan megszokott funkciókról, amik elérhetők a hasonló árú konkurenseknél.

A Xiaomi nyár végén jelentette be, hogy nyugdíjba küldi a Mi márkát, és ennek megfelelően a cég őszre időzített legújabb csúcstelefonjai már szimplán csak 11T és 11T Pro néven kerültek piacra. Dizájnban az új készülékek nem hoznak nagy változást a korábbi Mi 11 telefonokhoz képest, de az általam tesztelt, komolyabb Pro modell esetében azért akadnak ütős változások a burkolat alatt. Azzal viszont már az elején érdemes tisztában lenni, hogy a gyártó ezúttal nemcsak adott, de el is vett, vélhetőleg azért, hogy bőven 300 ezer forint alatt maradhasson a készülék ára.

Varga Jennifer / 24.hu

Xiaomi 11T Pro

Bár a Xiaomi előszeretettel hirdeti, hogy milyen kecses készüléket sikerült megalkotnia, a 11T Pro ugyanolyan méretes tepsi, mint a gyártó legtöbb telefonja, az idei modellekhez képest csupán a hátlapi kamerasziget nyújt némi változást. Ez persze nem feltétlenül negatívum, hiszen az okostelefonok dizájnját illetően 2021-ben már nem igazán lehet újat mutatni, és a lényeg úgyis az, hogy a készülék összeszerelés és anyaghasználat szempontjából most is hibátlan. A hátlap üveg, a keret alumínium, a kijelzőt pedig az eddigi legerősebb Gorilla Glass Victus védi a sérülésektől.

Jobb oldalt találjuk a bekapcsoló gombot és a hangerőszabályzót, alul és felül egyaránt kapunk a Harman Kardon nevével fémjelzett hangszórókat, és szintén lenn, az USB-C port mellett ott a SIM-tálca, amibe két kártya helyezhető – a tárhely bővítésére viszont nincs lehetőség. És itt el is érünk néhány olyan részlethez, ami kissé furcsa egy 250 ezernél induló csúcskategóriás okostelefon esetében. Egyrészt az ujjlenyomat-olvasó a bekapcsoló gombra került, nem a kijelzőbe építették (pedig ez már a középkategóriában is szinte alapvetés), és csak IP53 szabvány szerinti védelmet kapunk, tehát a mobil csak cseppálló, víz közelében érdemes óvatosabban bánni vele.

Varga Jennifer / 24.hu

Szerencsére a méretes, 6,67 hüvelykes kijelzőnél nem spórolt a gyártó: a kávák ugyan nagyobbak a felső kategóriában megszokottnál, és a felbontás is csak Full HD (1080 x 2400 pixel), de az AMOLED panel tudja a 120 Hz-es képfrissítést, 1000 nit a maximális fényereje, továbbá támogatja a Dolby Vision és HDR10+ szabványokat. A képminőség parádés, mind a színek, mind a kontraszt tekintetében, jó ránézni és tartalmat fogyasztani rajta, legyen szó mobiljátékokról, videókról vagy akár böngészésről. Mindezt tetézi, hogy a sztereó hangszórók valóban jól szólnak, szóval audiovizuális szempontból nem nagyon lehet belekötni a Xiaomi újdonságába.

Varga Jennifer / 24.hu

Bivaly hardver, bivaly töltés

A teljesítmény miatt sem kell aggódni, hiszen a burkolat alatt egy kifejezetten erős összeállítás biztosítja, hogy a 11T Pro évekig senkit ne hagyjon cserben: Snapdragon 888 5G processzor, Adreno 660 grafikus mag, 8 GB memória és 128 vagy 256 GB (UFS 3.1) háttértár. Az Antutu benchmark programban 752 ezer pontot hozott össze a telefon, tehát nem nagyon lesz olyan alkalmazás vagy játék, ami meg tudná izzasztani a mobilt. Magyarán, ha valaki olyan készüléket keres, amin rendszeresen filmezne és sorozatozna, illetve rajong a mobiljátékokért (de nem vágyik gamer mobilra), itt megkap mindent, ami szükséges lehet a gondtalan szórakozáshoz. Ezen a fronton ráadásul az adatkommunikáció is kiszolgál minden igényt, hiszen az 5G mellett adott a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.2 (aptX HD, aptX Adaptive), és nem marad ki a mobilból az NFC chip sem.

24.hu Az Antutu eredmény elég meggyőző.

A legnagyobb újdonsága ugyanakkor, hogy az 5000 milliamperórás aksi 120 wattal is tölthető, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy mindössze 17 perc alatt nulláról maximum pumpálható energiával a telep. Ez nem kamu, tényleg így van, ráadásul esetemben a folyamat során a telefon túl sem melegedett, és az intenzív tesztidőszak alatt is sikerült összehozni a másfél napos üzemidőt.

Mindez az új, grafén alapú, többszörös védelemmel ellátott akkumulátornak köszönhető, ami a gyártó ígérete szerint még 800 töltési ciklust (ez akár 2 év is lehet) követően is 80 százalékos kapacitást biztosít majd a felhasználóknak. Egy hét tapasztalattal a hátam mögött az utóbbiról persze nehéz véleményt alkotni, az viszont kétségtelenül szuper dolog, hogy egy reggeli villámzuhanyzás időtartama alatt is minimum 50 százalékra tölthető a készülék.

Varga Jennifer / 24.hu

Ami viszont kifejezetten fájó, hogy a vezeték nélküli töltés egy az egyben kimaradt a mobilból, ami a futurisztikus gyorstöltés ellenére szintén elég komoly hiányosság az ár fényében. Az alapcsomagban helyet kapó, 120 wattos töltésre alkalmas adapterért persze jár egy hatalmas piros pont, de ha valaki hozzám hasonlóan már megoldotta, hogy a lakása több pontján is legyen vezeték nélküli töltő, annak ezen funkció hiánya igazi vízválasztó lehet a vásárlást illetően.

Mozivarázs?

A gyártó ugyan a mozivarázs (cinemagic) kulcsszóval promózza a készüléket, de hasra esni nagy valószínűség szerint senki nem fog a kameráktól és a rögzítési képességektől, hiszen a Xiaomi 11T Pro nem igazán kínál olyasmit, amit máshol (vagy épp a Xiaominál) ne láthattunk volna korábban.

Az előlapon a képernyő közepébe vágva egy 16 megapixeles széles látószögű lencse várja, hogy szelfiket készítsünk vele: az eredménybe nem lehet belekötni, továbbá adott a Full HD videók rögzítése 30 fps mellett, de manapság ez a kötelező minimum ezen a fronton.

Varga Jennifer / 24.hu

A hátlapon a 108 megapixeles kamerának jut a főszerep, ezt egészíti ki egy 8 megapixeles széles látószögű lencse, illetve egy 5 megapixeles telemakró egység. A főkamerával tényleg készíthetünk 108 megapixeles képeket, és ennek itt van is értelme, hiszen a szenzor ilyenkor olyan részleteket képes rögzíteni, amik a pixelösszevonással készülő alap képeknél kivehetetlenek. Az elérhető maximális felbontás ráadásul akkor is jól jön, ha szeretnénk valamire ráközelíteni, ugyanis a hatalmas fotóból a kívánt részletet kivágva sokszor jobb eredményt kapunk, mint a meglehetősen harmatos, mindössze kétszeres nagyításra képes telemakró egységet használva. Persze azért ennek a kamerának is van értelme, hiszen az olcsóbb telefonok megoldásaival szemben közeli képekre elég jól használható, és menő lassított szuperközeli videók készíthetők vele.

Mondjuk a szélesebb rétegek valószínűleg jobban örültek volna egy rendes telefotó lencsének, legalább ötszörös zoommal, és a széles látószögű kamerával sem vagyok maradéktalanul elégedett, hiszen ebben az árszegmensben azért találkoztam már jobb megoldással. Olyannal, amivel nemcsak verőfényben lehet tényleg jó minőségű, zajosodástól mentes fotókat készíteni.

Videó terén már itt is megkapjuk a 8K felbontást, 30 képkocka per másodperc sebesség mellett, és ennek a lehetőségnek ugyanúgy nincs sok értelme, mint a többi hasonló lehetőséget kínáló telefonon. Nem úgy a 4K-nak, ahol már 60 fps mellett is kapunk némi képstabilizálást és tényleg felvételeket készíthetünk, tűéles képekkel és szép színekkel – köszönhetően a főkamerának.

Bár a Xiaomi szerint ezzel a készülékkel bárki forgathat filmet, ezt némileg azért túlzásnak érezem, még az amúgy mindenféle kreatív lehetőségeket kínáló szoftver ismeretében is. A Filmeffektusok opció alatt elérhető, az Alfred Hitchcockot idéző dinamikus zoom (avagy varázslatos nagyítás), a lassú exponálás, a videó egyes részleteit megfagyasztó Time Freeze és a Cristopher Nolan-féle Eredet látványos jeleneteit megidéző Párhuzamos világ kameramódok ugyan mókásak, de aligha valószínű, hogy ezeket bárki pár alkalomnál többet fogja használni.

Kinek jó ez?

A Xiaomi 11T Pro alapvetően nem egy rossz telefon, de elég egyértelmű, hogy nem ajánlható jó szívvel mindenkinek. Ha valaki már megszokta a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasót, fontos számára a vezeték nélküli töltés, illetve az iP68 védelemre esküszik, annak aligha ez lesz a következő telefonja, és szintén igaz ez akkor is, ha valaki tényleg kiemelkedő kamerafunkciókra vágyik – utóbbit azért még mindig a 300 ezer feletti kategóriában lehet megtalálni.

Amennyiben ez mégsem lényeges, és nem fontos, hogy a telefon 17 perc alatt feltölthető legyen, akkor a szintén idei Xiaomi Mi 11 jobb választás lehet. Egyrészt ez a modell már 230 ezer körül hazavihető, másrészt valamivel jobb a kijelző, van benne vezeték nélküli gyorstöltés, kamerában sem rosszabb, mint a 11T Pro, a teljesítményre sem lehet panasz, és lássuk be, az itt elérhető 55 wattos gyorstöltés is több, mint amit a legtöbb csúcstelefon kínál.

A 128 GB-os 11T Pro modell ára 250 ezer forint, míg a 256 GB-os modell 270 ezerért vihető haza, és véleményem szerint a már hasonló árakon elérhető Samsung Galaxy S21 is jobb választás, hiszen a szintén remek kijelző mellett megkapjuk a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasót, az IP68 védelmet, van vezeték nélküli töltés és a kamerák terén is jobban járunk, már csak azért is, mert innen nem maradt le a telefotó egység, és a széles látószögű szenzor is jobban muzsikál.

Lesznek persze olyanok is, akiknek ideális a Xiaomi újdonsága: ha tényleg fontosabb, hogy a mobil a lehető legrövidebb idő alatt feltölthető legyen, és a nyers teljesítmény lényegesebb, mint például a kamerák vagy éppen a vezeték nélküli töltés, az nem tesz rossz lóra ezzel a telefonnal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik