Tech

Már a macskának is lehet okosvécéje

Whisker
Whisker

A januári CES (Consumer Electronics Show) olyan kütyüexpó, ahol nemcsak hagyományosnak mondható (okostévé, telefon, monitor, projektor, router stb.) tech cuccokat mutatnak be a gyártók, hanem minden mást is. A skála már-már felfoghatatlanul széles, és a cégek már nemcsak az embereknek gyártanak okoseszközöket, de többek között a kisállatoknak is. Például már akadnak olyan nyakörvek, amik figyelik a kis kedvencek minden rezdülését, és persze megjelentek az olyan eszközök is, amelyek a gazdi és az állat életét igyekeznek kényelmesebbé tenni.

Ilyen a Whisker-féle Litter-Robot 3 Connect is, ami lényegében egy macskáknak szánt okosvécé (vagy ha úgy tetszik okosalom), ami elvégzi a takarítás legkellemetlenebb részét, illetve egy okostelefonos alkalmazáson keresztül még hasznos értesítéséket is küld a kisállat gazdájának.

Birkás Péter / 24.hu Csak a macskára vár.

A Litter-Robot 3 Connect működés alapvetően egyszerű: adott egy méretes belső tér, ahová beönthető az alom és ahová bemászik a macsek, ha szeretné elvégezni a dolgát. A szerkezet érzékeli a súlykülönbséget, így tudja, hogy mikor ért véget a művelet, és az állat távozás után automatikusan elkezd forogni a belső rész. Az alom ennek köszönhetően szép lassan áthalad egy szűrőn, az apró szemcsék nem akadnak fenn, viszont a macska által hagyott végtermék, illetve a vizelet hatására összecsomósodó anyag igen, és ezek szépen beleesnek egy lyukba, ami az okosvécé alján található, zacskóval bélelt rekeszbe juttatja őket.

Az egész művelet három perc,

és az ürülék eltávolítása után a gép szépen visszaforgatja a még használható almot a helyére. Innentől a gazdinak lényegében nincs más dolga, csak figyelni, hogy megfelelő mennyiségű alom legyen a gépben, illetve az alsó tárolóból időnként eltávolítani az ott felgyűlt macskaürüléket. Az okosvécéhez természetesen tartozik egy mobilos alkalmazás is, ami egyrészt tájékoztat arról, ha már megtelt az említett tároló, de többek között akkor is figyelmeztet, ha a cica túl gyakran látogatja az almot – ez akár valamilyen betegségre is utalhat.

A gyártó szerint a cicák gyorsan megbarátkoznak a szerkezettel, az eddig eladott modellek visszaküldési aránya kevesebb, mint 3 százalék, és a Whisker azt is garantálja, hogy 90 napon belül visszaveszik a terméket, amennyiben a kisállat nem tud megbarátkozni az okosvécéjével. Az egész koncepció talán egyetlen hibája, hogy a Litter-Robot 3 Connect elég sok helyet foglal (74,93 x 61,6 x 68 cm), a mozgó alkatrészek miatt azért fenáll a meghibásodás lehetősége, illetve az ára sem túl baráti, hiszen a gyártó oldalán 550 dollárt kérnek érte (ebben ugye nincs benne a szállítás), itthon pedig 340 ezer forint környéki összegért kapható.

Olvasói sztorik