Tech zöldövezet

Az elektromos autók jövője – az infrastruktúra változását hozhatja el

Getty Images
Getty Images
Az elektromos autók az elmúlt években látványos fejlődésen estek át, egyre többen döntenek az ilyen járművek használata mellett. Ennek ellenére az utakat továbbra is a belső égésű motorral működő modellek dominálják – kérdés, hogy mikor jöhet el az elektromos autók igazi áttörése.

2020-ban Norvégia vált az első országgá, ahol az elektromos autók értékesítése felülmúlta a benzines, dízeles és hibrid típusokét. Bár hosszú út áll még az ország előtt, szénsemlegességének elérésében fontos mérföldkő lehet az elektromos autók térnyerése. Sok szakértő ugyanis úgy véli, hogy a belső égésű motorok visszaszorításával hatalmas lépést tehetünk a zöldebb jövő felé.

Az elektromos autók természetesen más régiókban is egyre népszerűbbé válnak, problémás ugyanakkor, hogy kereskedelmi szempontból eddig a hagyományos járművek komoly versenytársat jelentettek. Ez részben annak tudható be, hogy az elektromos autók előállítása drágább, az akkumulátorok pedig sok esetben nem bizonyultak elég hatékonynak. A másik fontos tényező a szükséges infrastruktúra hiánya: hiába van az embernek elektromos autója, ha egy hosszú út alatt nem tudja hol feltölteni.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy rövidesen fordulat áll be. Az ABI Research kutatóvállalat szerint az olcsóbb modellek megjelenésével már 2021-ben komoly változás jöhet a piacon, ami gyökeres átállást hozhat az egész ipar működésében. Hagyományosan az elektromos autókat az innovációra fogékony, illetve a környezettudatos emberek vásárolják, lassan azonban eljön az az idő, amikor a gyártók bebizonyíthatják: egy ilyen jármű éppen olyan élményt nyújthat, mint egy régebbi, benzines vagy dízeles autó. Az elektromos modellek egyre több opcióval fognak érkezni, a töltés jóval gyorsabbá válik majd, míg az akkumulátorok megbízhatósága és hatékonysága folyamatosa növekedik. Ezek az átalakulások azt fogják eredményezni, hogy a „mainstream” vásárlók is egyre nagyobb arányban választják majd a zöld járműveket. Az ABI Research-nél úgy vélik, hogy a jelenség igazán a 2020-as évek közepére válhat látványossá.

Az igények átalakulása az infrastruktúra megváltozását is magával vonzza majd. Ahogy egyre nő az elektromosautó-flotta, úgy ismerik majd fel, hogy újabb és újabb töltőállomásokra van szükség. Mivel ezzel párhuzamosan az alternatív energiaforrásokra épülő áramtermelés is folyamatosan fejlődik, illetve tör előre, az új autók üzemeltetéséhez szükséges energia egyre olcsóbb és zöldebb lesz. A közúti közlekedés valószínűleg már a mi életünkben sokkal kényelmesebbé, költséghatékonyabbá és környezetbarátabbá fog válni.

Végezetül érdemes azt is kiemelni, hogy a zöld technológiában rejlő lehetőségek miatt további, óriási fejlődési potenciál van az elektromos autókban. Kis számban ugyan, de már most kaphatóak például napelemes járművek, sőt bizonyos modellekre utóbb is telepíthetőek a panelek. Ezek egyelőre csak bizonyos belső rendszereket tudnak energiával ellátni, esetleg rövidebb utakat tehetnek lehetővé, a megoldás ugyanakkor idővel forradalmasíthatja a közlekedést. Elképzelhető, hogy az elektromos autók idővel mozgó, zöld erőművekké alakulnak majd, melyekkel akár áramkimaradás esetén vagy kempingezés során is energiához juthatunk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Fiat támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik