Tech

Még Zuckerberg facebookos adatai is kiszivárogtak

Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / Getty Images)
Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / Getty Images)

Április 4-én számoltunk be arról, hogy 533 millió Facebook-használó személyes adatai érhetők el szabadon az interneten. Azonban nem csak a földi halandóké: még Mark Zuckerberg adatai is illetéktelenek kezébe kerültek, beleértvea lakhelyét, születési és házassági adatait, Facebook-azonosítóját és telefonszámát – írja a Business Insider Dave Walker biztonsági kutatóra hivatkozva.

A szivárogtatásban a Facebook másik két alapítója, Chris Hughes és Dustin Moskovitz is érintett.

Az információk ugyan többévesek, de ennek ellenére érdemes ellenőrizni, hogy a saját profilunk szerepel-e a kiszivárgott adatok között. Ennek érdekében jött létre egy nyílt forráskodú szoftver, ami a Facebookon használt telefonszám vagy a közösségi oldal azonosítója alapján ellenőrzi, hogy érintettek vagyunk-e a szivárgásban. Az oldal ide kattintva érhető el.

A felület az interneten fellelhető, korábban ellopott 377 000 magyar adatainak lebutított változatát tartalmazza, és semmilyen érzékeny személyes adatot nem tartalmaz. Egyetlen célja, hogy a felhasználóknak lehetősége legyen ellenőrizni érintettek-e a korábbi adatszivárgásban. Amennyiben a megadott adatok alapján az oldal azt az információt dobja vissza, hogy szereplünk a kiszivárgott adatbázisban, akkor érdemes azonnal jelszót cserélni minden fontosabb oldalon, nemcsak a Facebookon, illetve ügyelni rá, hogy megfelelő erősségű legyen a választott jelszó, továbbá ahol erre adott a lehetőség, ott melegen ajánlott a kétlépcsős azonosítás beállítása.

Kapcsolódó
Itt ellenőrizheti, kiszivárogtak-e a facebookos adatai
Közel 400 ezer magyar facebookos adatai érhetők el szabadon a neten, le tudja ellenőrizni, hogy ön köztük van-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik