Tech

Zuckerberg megint kongresszusi meghallgatásra megy

Getty Images
Getty Images

Ismét számot kell adniuk a nagy tech cégek vezéreinek a kongresszus előtt. Az Egyesült Államok Kongresszusának energiaügyi és kereskedelmi bizottsága csütörtökön jelentette be, hogy március 25-re behívták a Facebook, a Twitter és a Google vezetőit. Mark Zuckerbergnek, Jack Dorsey-nak és Sundar Pichai-nak az online platformokon terjedő dezinformáció témakörében kell vallaniuk. Közülük nem meglepő mód Zuckerberg a legnagyobb visszajáró vendég, akit az elmúlt évben már többször is meghallgattak, tavaly július óta korábban már háromszor. Ekkor történt az, hogy egyszerre négy nagy techcég (Amazon, az Apple, a Facebook és a Google) állt a bizottság elé.

A bizottság levele szerint már túl régóta tart, hogy a nagy tech cégek nem hajlandóak elismerni szerepüket az álhírek terjesztésében, kellő felelősséget nem vállalnak. Az iparágon belüli önszabályozás megbukott, ezért el kell kezdeni kidolgozni olyan megoldásokat, amelyekkel a közösségimédia-cégek kevésbé adnak teret a félreinformáló tartalmaknak. A problémák idővel csak halmozódtak, a választások befolyásolására irányuló kártékony posztok mellett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos sületlenségeket sem képesek regulázni a platformok.

Kérdés, hogy ezúttal sikerül-e érdemi változásokat elérni, mert az eddigi meghallgatások leginkább csak látványos szócsatákat és pár jó Zuckerberg-mémet adtak a világnak.

Kapcsolódó
Csak azt láttuk, hogy porig alázzák Zuckerberget, de a háttérben egy világmegváltó kísérlet áll
A Facebook tervei alapjaiban alakítanák át a világgazdaságot, ami a cég jelenlegi állapotában elég rémisztő perspektíva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik