Tech mobilteszt

Nehéz őszintén lelkesedni a Samsung új Galaxy S21 telefonjaiért

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Samsung január 14-én mutatta be a legújabb csúcstelefonjait, a Galaxy S21 termékcsaládot, ami ezúttal az S21, az S21+ és az S21 Ultra névre hallgató modellekből áll. Habár kétségtelen, hogy ezúttal is a kategóriának megfelelő prémium készülékekről van szó, de a dél-koreai gyártó újdonságait még nagy jóindulattal sem lehet innovatívnak nevezni. A kisebb készülékek mindössze kötelező ráncfelvarráson estek át, az Ultra pedig az extrém fotós képességei ellenére sem nevezhető egyértelműen a jelenleg kapható legjobb kamerás mobilnak.

A kényszer, hogy a mobilgyártók minden évben újabb és újabb csúcstelefonokkal álljanak elő, törvényszerűen oda vezet, hogy egyre nehezebb újat és izgalmasat mutatni a felhasználóknak.

A telefonok persze évről évre egyre gyorsabbak, nő az akkumulátorok mérete, egyre szebbek a képernyők, és jobb képeket készítenek a kamerák, de igazán érdekes újdonságokat nagyon nehéz villantani. A Samsung az elmúlt másfél évben a hajlítható kijelzős telefonjaival kavarta meg az állóvizet, viszont mindössze öt hónappal a Note20 telefonok premierje után a frissen bemutatott S21 mobilok egyáltalán nem ütnek akkorát, hogy őszintén lehessen lelkesedni értük.

Előre az Apple által kijelölt úton

Tavaly ősszel az Apple lépte meg először, hogy nem csomagolt fülhallgatót és töltőfejet a telefonjai mellé, és a cupertinói vállalathoz azóta csatlakozott a Xiaomi és a Samsung is. Ennek megfelelően az olcsónak semmiképpen nem nevezhető S21 telefonok dobozában már szintén nincs se AKG füles, se töltőfej, csupán egy kábelt kapunk.

Kistesók: Galaxy S21 és S21+

A Galaxy S21 és S21+ készülékekről nincs értelme külön-külön beszélni, hiszen a képernyő (6 és 6,7 hüvelyk) és az aksi méretét (4000 és 4800 mAh) leszámítva szinte megegyező képességű telefonokról van szó. Ami a külsőt illeti, ezeknél a mobiloknál a Samsung visszatért a sík üveghez, illetve én abszolút pozitívumként éltem meg, hogy a hátlap ezúttal jó minőségű műanyag.

Sokan persze felhördülnek, hogy felsőkategóriás telefonoknál ez szentségtörés, de nem értek egyet ezzel, több szempontból sem. Kézbe véve alig észrevehető a különbség az Ultra üveg megoldásához képest, a matt szín szerintem elegánsabb, mint a csillogó variáns, másrészt a kisebbik modellek burkolata nem csúszós (így nem is esnek le mindenhonnan), kifejezetten kellemes a fogásuk, zuhanás esetén pedig nem kell pókhálósra tört hátlappal számolni.

Samsung Tornasorban az S21 Ultra, S21+ és az S21.

Dizájn szempontjából újdonság, hogy a hátlapi kamerasziget valójában már nem sziget, hiszen a fém kerettel egybeolvadó megoldást kapunk. A színes készülékeknél kifejezetten mutatós ez a megoldás, a feketénél már kevésbé, összességében viszont főleg arra jó ez a külcsín, hogy az S21 telefonok hátulról megkülönböztethetők legyenek a Note20 modellektől.

Ami a kijelzőt illeti, ismét a piacon elérhető maximumot kapjuk: az AMOLED panel fényereje 1000 nit feletti, csodásak a színek, tökéletes a kontraszt, adott a HDR10+ támogatás, a megjelenítés egész egyszerűen pazar. A felbontás ugyan csökkent az elődökhöz képest, „mindössze” 2400×1080 pixel, cserébe viszont jár az adaptív képfrissítés, ami ha szükséges, felszalad egészen 120 Hz-ig, a lehető leggördülékenyebb élményt biztosítva a felhasználók számára, nemcsak a menük és az alkalmazások pörgetése közben, de egyes játékok esetén is.

Marjai János / 24.hu Jobb kijelzőt most nem nagyon találni a piacon.

Hardver terén az S21 és az S21+ szintén nem szégyenkezhet: az itthon kapható variánsokba a Samsung saját fejlesztésű, 5 nanométeres gyártástechnológiával készült, nyolcmagos Exynos 2100 processzora került, méghozzá 8 GB RAM társaságában. Az Antutu benchmark programban mindkét telefonból sikerült 660 ezer pont körüli értékeket kipréselni, amivel a mobilok a jelenleg elérhető készülékek 97 százalékát lepipálják – csupán a Huawei Mate 40 Pro és a Xiaomi Mi 11 tudnak ennél többet. Talán mondani sem kell, hogy mindez elég a létező összes alkalmazás zavartalan futtatásához, és kevés kivételtől eltekintve a játékok is úgy suhannak ezen az összeállításon, hogy öröm nézni – főleg ha támogatják a 120 Hz-es képfrissítést.

A kamerák terén nem történt változás tavalyhoz képest: az előlapon egy 10 megapixeles egység kapott helyet, hátul pedig ugyanaz a trió található, mint a tavalyi S20 és S20+ modelleken, azzal a különbséggel, hogy a S21+ esetében eltűnt a TOF mélységszenzor – ami sok felhasználónak aligha fog hiányozni. Ami a képalkotás minőségét illeti, a Samsung új szoftverének hála azért érzékelhető javulás, és összességében nézve a Samsung hozza a kötelezőt: remek fotók készíthetők mindkét telefonnal, legyen szó akár a színekről, a részletességről vagy az élességről.

Optikai nagyításból háromszoros a maximum, viszont az így készült képeknél nehéz megállapítani, hogy zoomoltunk, és még a hibrid megoldással dolgozó tízszeres nagyításnál sincs komoly minőségromlás, főleg ha állványra tesszük a készüléket. A maximum zoom tavalyhoz hasonlóan most is harmincszoros, de ahogy 2020 elején, ennek most sincs különösebb értelme: az így lőtt képek minősége gyatra, és még az is megmondja róluk, hogy főleg szoftveres munka eredményei, akik amúgy laikusak a témában. A 12 megapixeles főkamera esetén még kevésbé ideális és esti fényviszonyok közepette is remek képek készíthetők, viszont a nagy látószögű egység nem erre lett kitalálva, és itt még a szoftveres rásegítés sem tud érdemben javítani a képeinken.

Ami a videót illeti, már itt is adott a 8K felbontás, 24 képkocka per másodperc sebességgel, de ennek még 2021-ben sincs sok értelme. 4K-nál a 30 mellett ugye adott a 60 fps is, sőt az utóbbi képfrissítés már szuperstabil módban is elérhető, igaz csak Full HD felbontás mellett. Érdekes újdonság a rendezői nézet, aminél látható mind a négy kameránk élőképe, és a mellett hogy válhatunk a nézetek között (kép a képben, osztott, egyképes), szabadon váltogathatunk a hátlapi lencsék között felvétel közben. Átlag felhasználók ugyan aligha fogják sűrűn használni ezt a lehetőséget, de a kreatívabbak vagy a tartalomgyártók számára érdekes lehetőségeket kínál.

Marjai János / 24.hu Az S21+ és az S21 kamerái között nincs különbség.

2021 lévén mindkét telefon tudja az 5G-t, adott a Wifi 6, megkapjuk az iP68 szabvány szerinti víz- és porállóságot, egyszerre két SIM is helyezhető a készülékbe, viszont le kell mondanunk a tárhelybővítésről, és be kell érnünk a választásunk szerinti 128 vagy 256 GB háttértárral. Csalódást okoz továbbá, hogy hiába beszélünk 300–400 ezer forintos készülékekről, vezetéken be kell érnünk a maximum 25 wattos töltéssel, míg vezeték nélkül 15 watt a plafon.

A 4000 milliamperórás S21 esetében, használattól függően, kijön az egy/másfél napnyi üzemidő, a 4800-as teleppel szerelt S21+-nél pedig már a két nap sem elérhetetlen. Ettől függetlenül én soknak érzem a két modell közti 80 ezer forintos különbséget, és úgy általában is reálisabb, összességében jobb vételnek tartom a kompaktabb és többféle színben elérhető sima S21-et.

Árak (részletes specifikációk itt):

  • Samsung Galaxy S21 (128 GB): 329 990 Ft
  • Samsung Galaxy S21 (256 GB): 349 990 Ft
  • Samsung Galaxy S21+ (128 GB): 409 990 Ft
  • Samsung Galaxy S21+ (256 GB): 424 990 Ft

Samsung Galaxy S21 Ultra

Az Ultra leginkább abban különbözik a kistesóktól, hogy jóval nagyobb, illetve kamerák terén jóval többet nyújt. A kijelző 6,8 hüvelykes, tudja a 3200×1440 pixel felbontást, végre 120 Hz mellett, és a fényerő itt már az 1300 nitet is eléri, ráadásul kompatibilis az S Pennel, így már itt is elérhetők azok a funkciók, mint a Note-széria esetében. Mindez dicséretes, tollat (és az annak tárolására alkalmas tokot) viszont nem csomagolnak a félmillió környékén kínált telefon mellé. Ezen újítás kapcsán nekem olyan érzésem támadt, a Samsung azért lépte ezt meg, hogy relativizálható legyen a magas ár az igazán ütős újdonságok hiányában.

Marjai János / 24.hu Ez most a csúcs a Samsungnál.

Processzorból itt is Exynos 2100-at kapunk, a memória lehet 12 vagy 16 GB, a háttértár pedig egészen 512 GB-ig elkúszhat, viszont a bővíthetőségről itt is le kell mondani. Teljesítmény szempontjából az Ultra ugyanazt hozta, mint a másik két modell: hiába ez most az abszolút csúcs a Samsungnál, vannak olyan Androidot futtató korábbi készülékek, amiket nem tudott legyűrni ez a hardver. Fontos továbbá, hogy az akkumulátor itt már 5000 milliamperórás, és ez a készülék már a legújabb Wifi 6E szabvánnyal került forgalomba.

A hangsúly persze egyértelműen a kamerákon van: az előlapon egy 40 megapixeles egység kapott helyet, amivel minden körülmények között, akár több emberről is tökéletes szelfik készíthetők, de a valódi izgalmak persze az egészen drabális szenzorterülettel rendelkező hátlapon várják a felhasználókat. A felhozatal ezúttal egy 108 megapixeles főkamerából, két, 10 megapixeles telefotó lencséből, illetve egy 12 megapixeles széles látószögű egységből áll.

A főkamera papíron nem változott, de jobb szenzort kapunk, ami szebb képeket eredményez, és már az autófókusszal sincs baj. Ezt használva akár 108 megapixeles fotók is készíthetők, amik elképesztően részletesek, de az alapból elérhető 12 megapixeles fényképek is a mobilfotózás élvonalába tartoznak, akár nappal, akár este. Ugyanez a széles látószögű egységre már nem feltétlenül igaz: kevésbé ideális fényviszonyok között itt már láthatóan romlik az eredmény, főleg a képek szélein, este pedig csak állvánnyal lehet jónak nevezhető fotókat produkálni.

Marjai János / 24.hu Kell a hely a kameráknak.

A Samsung tavaly azzal villantott nagyot, hogy az S20 Ultra a mobilok között először kínált százszoros digitális nagyítást, ez idénre nem változott, az ugyanakkor kétségtelen, hogy az S21 Ultra sokkal jobban stabilizál, aminek hála a végeredmény is jobb valamivel. Persze ezeknek a fotóknak továbbra sincs gyakorlati haszna, idén is csak érdekes techdemóként lehet rá tekinteni, ami megmutatja, hová fejlődött a telefonos fotózás. A harmincszoros hibrid nagyítás ennél egy fokkal értelmesebb lehetőség, hiszen így már készíthetünk vállalhatónak nevezhető képeket, igazán jól viszont a tízszeres optikai nagyítással járunk. Ha elég ügyesek vagyunk, még itt is készíthetünk olyan benagyított fotókat, amiről nem feltétlenül mondható meg, hogy nagyítással készültek, ami nagyban köszönhető a jól működő optikai képstabilizátornak és az autofókusznak.

A Samsung egy nagyon komoly kamerás mobilt rakott össze, amin viszont elég sokat árnyal, hogy a készülék egyes esetekben (nagy látószögú képek) nem éri utol a hónapok ezelőtt piacra dobott Huawei P40 Pro+ szintjét, más esetekben pedig nem (éjszakai fotók), vagy csak kis mértékben (nagyítás) képes felülmúlni a kínai konkurenciát. Videóban persze jobb a Samsung, és tagadhatatlan előnye, hogy itt megkapjuk a teljes Google ökoszisztémát is, de technikai téren azért nem villantottak akkorát, hogy az ember úgy érezze, valami olyat kap, amire még nem volt példa – márpedig egy félmilliós készülék esetében azért ez mégiscsak elvárható lenne.

Árak (részletes specifikációk itt):

  • Samsung Galaxy S21 Ultra (128 GB/12 GB): 479 990 Ft
  • Samsung Galaxy S21 Ultra (256 GB/12 GB): 499 990 Ft
  • Samsung Galaxy S21 Ultra (512 GB/16 GB): 549 990 Ft

Kinek ajánlhatók ezek a telefonok?

Amit már a Samsung Galaxy S20 Ultra esetében is megjegyeztünk, az idén is érvényes, az S21 Ultra olyan hardverrel és képességekkel van felruházva, amit egy átlagos felhasználó soha nem fog teljesen kihasználni. A csúcskészülék ezért főleg azoknak lehet érdekes, akik mindig mindenből a legjobbat akarják, mindenük a mobilfotózás, és ki is használják a 108 megapixeles felbontás, a 4K/60 fps videó és a DNG RAW formátum előnyeit, e mellett ragaszkodnak az Androidhoz, és nem akarnak vagy nem tudnak lemondani a Google szolgáltatásokról.

A sima S21 és az S21+ már más tészta. A plus véleményem szerint nem nyújt annyival többet, mint amennyibe kerül, a már 330 ezerért hazavihető alap modell viszont egy tisztességes telefon. Innovációkért rajongó felhasználóként engem különösebben nem hoz lázba, de az tagadhatatlan, hogy olyan készülékről van szó, ami az elkövetkezendő három évben minden szempontból remek társ lehet azok számára, akik hajlandók ennyi pénzt áldozni egy mobilra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik