Tech

Mate 40 Pro: bivalyerős lett a Huawei legújabb csúcstelefonja

Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate 40 Pro
A Huawei lerántotta a leplet a legújabb csúcstelefonjairól, nekünk pedig már a hivatalos bemutató előtt lehetőségünk adódott egy kicsit közelebbről megismerkedni a Mate 40 Pro névre hallgató modellel.

A Huawei október 22-én mutatta be az őszi okostelefonjait, a Mate 40 termékcsaládot (Mate 40, Mate 40 Pro, Mate 40 Pro+, Mate 40 RS Porsche Design), amiből a Mate 40 Pro modellt még a hivatalos bejelentés előtt ki tudtunk próbálni. A készülék hozza a kínai gyártótól megszokott kiváló minőséget, de

a teljesítménye azért még így is okozott némi meglepetést.

Ez az első olyan telefon, amibe a Huawei saját fejlesztésű, 5 nanométeres gyártástechnológiával készült Kirin 9000 5G chipje került, méghozzá egy Mali-G78 MP24 grafikus mag, 8 GB RAM és 256 GB háttértár társaságában. Az Antutu benchmark programban a készülék bőven 600 ezer pont feletti eredményeket hozott, volt olyan alkalom, mikor egészen 668 ezer pontig jutott, ami 55 ezerrel több, mint amire a kifejezetten játékra épített Nubia Red Magic 5G volt képes. A Mate 40 Pro nyers erőben szinte verhetetlen.

huawei mate 40 pro
A legmagasabb eredmény, amit elértünk a Huawei Mate 40 Próval. Fotó: 24.hu

A telefon külsőre meglehetősen, már-már túlságosan masszív, még egy Galaxy S10+ is megszeppen mellette: 162,9 mm magas, 75,5 mm széles és bizony 9,1 mm vastag, a súlya pedig 212 gramm.

Maradtak a lekerekített sarkok, a két oldalt vízesésszerűen meghajló kijelző, elöl és hátul üveg, a széleken alumínium keret fut körbe, a jobb oldalra pedig visszatért a piros bekapcsológomb, felette pedig a hangerőszabályzó. A hátlap közepére ismét egy kerek, a főzőlapokat idéző méretes szenzorsziget került, a kijelző pedig 6,76 hüvelykes, OLED panellel, 1344 x 2772 pixel felbontással, 90 Hz-es képfrissítéssel, HDR10+ támogatással és képernyő alá rejtett villámgyors ujjlenyomat-olvasóval.

Nálunk a szürke modell járt, aminek a hátlapja úgy matt, hogy közben mégis színátmenetesen csillog, és elképesztő módon gyűjti az ujjlenyomatokat. Ennél a tavasszal érkezett Huawei P40 Pro megoldása sokkal elegánsabb és gusztusosabb volt. A magam részéről a kamerasziggettel sem vagyok kibékülve, az ugyanakkor kétségtelen, hogy meglehetősen impozáns kameratrió kapott benne helyet.

huawei mate 40 pro
A Huawei Mate 40 Pro különböző változatai. A zöld és a sárga hátlapok bőrből vannak. Fotó: Huawei

A főegyeség egy 1/1,28 hüvelykes, 50 megapixeles (f/1,9; 23 mm) szenzor, amit egy 12 megapixeles (f/3,4; 125 mm), 5x optikai, 10x hibrid és 50x digitális zoomra képes periszkópos telefotó, illetve egy 20 megapixeles (f/1,8; 18 mm) ultarszéles modul egészít ki. A képek minősége, főleg a nagyításoknál és éjszaka természetesen most is páratlan, bár ezen aligha fog bárki meglepődni.

Az előlapon egy 13 megapixeles (f/2,4) széleslátószögű szenzor kapott helyet, egy mélységérzékelő társaságában, méghozzá a képernyő bal sarkában, a kijelzőbe vágott kapszula alakú lyukban.

mate 40 pro zoom
Egyszeres, ötszörös optikai, tízszeres hibrid és ötvenszeres digitális nagyítás. Fotó: 24.hu

A Huawei Mate 40 Pro tudja az 5G-t, a Wifi 6-ot, víz- és porálló (P68), van benne NFC, adott a dual SIM és a tárhelybővítés lehetősége, az aksiból pedig egy szerényebb, 4400 milliamperórás telepre futotta, ami viszont 66 wattal tölthető, és persze nem maradtunk vezeték nélküli töltés (50W), illetve reverse charging nélkül sem – utóbbi ugye arra jó, hogy a telefonnal tudunk vezeték nélkül tölteni más eszközöket.

Mindez a dizájnbeli gyengeségek ellenére is egy renkdívül vonzó ajánlat. Lenne. A Huawei-t sújtó amerikai szankcióknak köszönhetően ugyanis most sem kapjuk meg a Google Mobile Services-t, tehát nincs Play Áruház, nincsenek Google alkalmazások, és ha le is szedjük őket a telefonra, nem fognak rendesen működni, ahogy azok az appok sem, amik a GMS-t használják. A Mate 40 Pro továbbá nem kapta meg az Android 11-et, be kell érnünk a 10-es verzióval és az EMUI 11 kezelőfelülettel.

Huawei Mate 40 Pro
Azért ezt a kameraszigetet szokni kell. Fotó: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

A Huawei persze folyamatosan dolgozik azon, hogy a saját webáruházában, az AppGalleryben egyre több népszerű alkalmazás legyen elérhető, továbbá az APK fájlok keresésére és telepítésére is alkalmas Petal Search is remekül működik. A Google szolgáltatásokkal szoros kapcsolatot ápoló felhasználók számára viszont jó eséllyel ez továbbra sem lesz elég meggyőző ahhoz, hogy 1200 eurónak megfelelő összeget fizessenek ezért a telefonért, a bivalyerős hardver és az átlagon felüli kamerarendszer ellenére sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik