Tech

Az Apple megmutatta az első olyan Mac gépeket, amelyekbe a saját chipje került

Az Apple szeptemberben új Apple Watch okosórát és iPadeket, majd októberben iPhone 12 mobilokat villantott, a november pedig a Macekről szól. A cég az idei WWDC fejlesztői konferencián beszélt arról első ízben, hogy fontos korszak következik: váltanak az Intel processzorokról a saját tervezésű, addig Apple Silicon néven emlegett chipre, és elsőként egy új Mac képviseli majd az új irányvonalat. Azt is hozzátették, hogy az első ilyen modellek már idén piacra kerülhetnek, a kérdés már csak az volt, hogy pontosan mikor és mit is tudnak majd.

A cupertinóiak november 10-én, nem meglepő mód egy keddi napon meg is mutatták a kütyüket, és egyben arra is fény derült, hogy mit lehet várni a végül M1 névre keresztelt processzortól. Az Apple saját chipjével a cég várakozásai szerint hatékonyabb lesz a gép energiafogyasztása, ami nem megy a teljesítmény rovására, sőt. A saját chip lehetővé teszi, hogy javuljon az energiamenedzsment, az üzemidő, további biztonsági fejlesztésel épüljenek be mélyebben a rendszerbe, illetve a gépi tanulás is finomodjon. De az Apple említ még jobb képfeldolgozást, és még grafikai teljesítményt is.

Az már nem okozott nagy meglepetést, hogy érkezik egy 13 colos MacBook Air, ami a cég állítása szerint kilencszer gyorsabb lesz elődjénél – igaz, pontos számokat nem közöltek. 8 magos M1 processzor hajtja majd, amihez variációtól függően 256/512 GB tárhely társul. Ez persze hatással lesz az árak alakulására is: előbbi felállásban 429 990 forintot, valamint 529 990 forintot kell érte kicsengetni. Annyit még tudni, hogy az új Air 18 órán át használható egy feltöltéssel, és rendkívül csendes a hűtés, gyakorlatilag semmit nem lehet hallani a processzor ventilátor nélküli  hőelvezetése miatt.

13 colos új MacBook Pro. Fotó: Getty Images

Érkezik egy új MacBook Pro is, szintén 13 colos méretben, ami álítólag 2,8-szor gyorsabb a jelenlegi generációs változatnál, a mostani legnépszerűbb windowsos laptopokhoz képest pedig háromszor fürgébb. Szintén 18 óra nyüstölést bír egy feltöltéssel. Már a magyar árakat is tudni: a 8GB RAM-ot és 256 GB tárhelyet kínáló alapmodell 549 990 forinttól vásárolható, aki pedig a legdurvább 16 GB RAM/2 TB tárhely variációra vetett szemet, annak 949 990 forintot kell szánnia.

A harmadik bejelentett,  8 magos M1-es processzorral hajtott modell pedig a Mac Mini legújabb változata, ami ránézésre nagyon is hasonlít a 2018-as verzióra, változások leginkább csak belül történtek. Az Apple újragondolta a hőelvezetést, aminek köszönhetően a modell csendesebbé vált, és persze már a saját chip dolgozik benne. A 8 GB RAM/256 GB tárhelyes változata 309 990 forintos árcímkét kapott.

A két laptop és az új Mac Mini nálunk novembertől 17-től kaphatóak az Apple magyar oldala szerint.

Mac Mini. Fotó: Getty Images

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik