Tech

Ettől a háttérképtől összeomlanak egyes mobilok

Egy bizonyos háttérkép beállításától teljesen megőrül a rendszer egyes androiodos okostelefonokon, jellemzően a Samsung készülékeken – hívta fel rá a figyelmet az ismert szivárogtató, Ice Universe. Miután a felhasználó az általa megosztott tweetben látható, felhős képet letölti és háttérként állítja be, a mobil végtelen ciklusba kerülve folyamatosan újraindul. Egy idő után a rendszer felajánlja a gyári visszaállítást opcióként, ami viszont azzal jár, hogy a készüléken tárolt fájlok is törlődnek.

A bejegyzés hatására természetesen többen is kipróbálták, mi történik, ha a figyelmeztetés ellenére is használják a fotót, így kiderült, hogy a Samsung mobilokon túl többek közt a Google Pixel mobilokat is érinti a hiba, ami egyik felhasználó szerint a legfurcsább bug, amit valaha látott.

Davide Bianco fejlesztő szerint a jelenséget az idézi elő, hogy a problémás fotó nem az Androidon támogatott sRGB színteret használja, hanem a sima RGB-t, és egyes értékek megakasztják a rendszer kezelőfelületét. A 9to5Google szerint az Android 10 és annál korábbi rendszerek érintettek, de az Android 11 fejlesztői előnézetében már nem merül fel, mivel a rendszer alapból átkonvertálja a színteret, ha az nem támogatott.

Tehát a hiba nem csak egy képet érint, hanem bármilyen olyan fotó problémás, ami RGB színteret használ, ám meg kell jegyezni, hogy nem minden típusú mobilon. Ennek ellenére a fenti felhős képpel inkább ne próbálkozzunk, és mindig legyen biztonsági mentés a fontos fájljainkról.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik