Tech

Több száz kémkedő appot találtak a Google Play áruházban

A Google 813 úgynevezett creepware alkalmazást távolított el a tavalyi év során a Play Áruházból, miután akadémiai kutatók publikáltak egy tanulmányt az ilyen típusú programokról. A kutatásban azokat az appokat vizsgálták, amelyeknek a jellemzői nem egyeznek meg teljes egészében a kémkedésre használt spyware, vagy stalkerware appokkal, de szintén használhatók a fertőzött eszköz követésére, becsapására, vagy a felhasználó fenyegetésére, közvetlenül vagy közvetetten. A kutatás eredményei a hónapban váltak nyilvánosan is elérhetővé.

A szakértők egy kifejezetten creepware-ekre szánt algoritmust, a CreepRanket is elkészítették, hogy könnyebben detektálhatóak legyenek az ilyen típusú kártékony kódok a mobilalkalmazásokban. Az algoritmus lényegében egy értékelést ad az appoknak attól függően, mennyire kiterjedt mértékben tudnak adatokat lopni. Vannak, amelyek például csak arra képesek, hogy más appok felett átvegyék az irányítást, de például nem tudnak SMS-ekbe beférkőzni. A legtöbb creepware a mobil kamerájához, vagy mikrofonjához képes hozzáférést szerezni.

Az elkészült algoritmust élőben is tesztelték több mint 50 millió androidos mobilon a Norton Mobile Security antivírus szoftveren keresztül. Az elemzések alapján több mint ezer creepware appot sikerült azonosítani, amelyeket együttesen több mint egymillió alkalommal telepítették készülékeikre a felhasználók világszerte.

Miután a Google-t értesítették az eredményekről, a keresőóriás 813 kártékony programot el is távolított a Play Áruház szabályzatának megsértése miatt.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik