Tech koronavírus

Így neteznek a magyarok karantén idején

A Telenor friss kutatása szerint a megkérdezett magyarok 73 százaléka többet internetezik a karantén idején. Ahol van tanuló a háztartásban, ott napi átlagban a legtöbben 4-6 órát töltenek online tanulással, míg az otthon dolgozók többsége 4-8 órát használja munkához a netet, mióta otthoni munkára és tanulásra kényszerült az ország.

Aki a karantén idején otthonról dolgozik vagy tanul, a megelőző időszakhoz képest sokkal több hírt olvas, aktívabb a közösségi médiában, chatel, videóhívást bonyolít, filmeket néz, streamel. A Telenor friss, Ipsos által 550 fős mintán végzett, a 18-65 éves magyar lakosság körében végzett, nemre, korra, településtípusra és régióra nézve reprezentatív kutatása szerint a napi munka és tanulás mellett, illetve azzal párhuzamosan

a megkérdezettek közel 78%-a napi 2 óránál többet tölt valamilyen digitális tevékenységgel.

A híroldalak felületeinek folyamatos frissítése, az otthoni munka, az online tanórák, a kapcsolattartás a rég nem látott családtagokkal, barátokkal és az online filmnézés nem kíméli az adatkeretet. A Telenor hálózatán az előző héten generált adatforgalom körülbelül 50%-át a streamingből származó adatforgalom tette ki.

Mobilon netezünk, telefonon tartjuk a kapcsolatot

A kutatás szerint a megkérdezettek 73%-a többet használja a netet, jellemzően legalább 1-2 órával többet, mint a karantént megelőző időszakban. A megkérdezettek közel 90%-a a mobilján netezik, de laptopot is több mint 80%, asztali számítógépet pedig a megkérdezettek nagyjából fele használ ilyen célra.

A legtöbben kapcsolattartáshoz veszik igénybe otthon az internetet és átlagosan napi 1-2 órát töltenek ilyen jellegű tevékenységgel. A megkérdezettek közel 80%-a mondta, hogy a családdal, barátokkal való kapcsolattartás, míg 70% szórakozás és pihenés céljából van fenn a világhálón.

Előbbi most sok olyan háztartásban is az online térben történik, ahol korábban ez nem volt jellemző. A megkérdezettek 55%-a a szöveges chatelést választja, 50%-a pedig valamelyik alkalmazás videóchat funkcióját használja. A legtöbben (66%) azonban telefonbeszélgetés formájában tartják leginkább a kapcsolatot.

Úgy tűnik, elbírja az internet az otthonukba kényszerült magyarokat
A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az internetes adatforgalom, lassulásokra lehet számítani, de a szolgáltatók felkészültek.

Napi átlagban 2-4 órát töltünk szórakozással, kikapcsolódással a neten. A legnépszerűbb a YouTube használata, közel azonos arányban szerepel második helyen a hírek olvasása és a különféle közösségi tevékenységek, a szórakozás, kikapcsolódás valamilyen formája az interneten. Harmadik helyen a streaming szolgáltatások, filmek letöltése áll.

Otthoni munkára jelenleg a megkérdezettek kétharmada használja a világhálót. A 36-44 év közöttiek körében ez az arány magasabb, közel 70%.  A megkérdezettek negyede naponta 4 óránál is többet használja munka céljából az internetet.

A legtöbben (több mint 75%) emaileznek, de sokan (közel 67%) fájlokat töltenek le, illetve fel, vagy a neten böngésznek (közel 60%). A megkérdezettek harmada (37%) videó-meetingeket tart, és közel ilyen arányban (33%) vannak azok, akik rendszeresen chatelnek a kollégáikkal.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik