Tech koronavírus

Intézkedéseket vezet be a magyar netszolgáltatók központja

Ahogy a koronavírus-járvány szorítja vissza otthonaikba az embereket, úgy válik egyre fontosabbá a megbízható internetkapcsolat. A szolgáltatók azt tapasztalják, hogy a forgalom megnőtt, az eddig megszokott csúcsidők is másként alakulnak, most már reggel és kora délután is nagyobb a terhelés, mint általában.

A magyarországi internetszolgáltatók forgalomkicserélő központját (BIX) üzemeltető ISZT Egyesület nemrég arról értesítette a szolgáltatókat, hogy több kedvezmény mellett intézkedéseket is bevezet a hosszú távú biztonságos működés érdekében, holott meglevő kapacitásaik a jelenlegi forgalom több mint dupláját is képesek kezelni. Az ISZT Egyesület, mint a BIX üzemeltetője legalább június 30-ig többek közt minden korlátozott porton (4/10G, 1/10G) a sávszélesség korlát átlépését díjmentessé teszi, illetve minden 1G-s porton biztosítja a 10G portra történő áttérést (1/10G használatra).

Ezek a lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben is bírják a terhelést a magyarországi hálózatok.

Az Európai Unió múlt héten arra kérte az internetes tartalomszolgáltatókat, hogy csökkentsék a szolgáltatásaikon folyó adatmennyiséget a széles sávú internethálózatok terheltsége miatt. Ennek eredményeként a Netflix és a YouTube is úgy döntött, hogy egy hónapig korlátozzák a streamelt videók minőségét. Ezután a Facebook is bejelentette, hogy ők is eleget tesznek a kérésnek, és átmenetileg visszavágják szolgáltatásaikban a videók minőségét, beleértve a közösségi oldalukat, valamint az Instagramot, hogy ezzel terhet vegyenek le a globális hálózatokról.

A BIX (Budapest Internet Exchange) 1995-ben alakult és alapvető célja, hogy a különböző internetszolgáltatók közötti magyarországi és regionális internetforgalom ne terhelje a szolgáltatók nemzetközi irányú kapcsolatait és platformot biztosítson a szolgáltatói hálózatok IP alapú összekapcsolásához. A BIX tulajdonosa és üzemeltetője nem egy vagy néhány szolgáltató, hanem az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület, melynek tagja számos szolgáltató. Ilyen módon kijelenthető, hogy a BIX szolgáltató semleges és az egész internetes közösség érdekeit szolgálja.

A Facebook is korlátozza a videók minőségét a koronavírus miatt
A Netflix és a YouTube után a közösségi óriás is lépett.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik