Tech koronavírus

Kevesebben használhatják a Spotify-t a koronavírus miatt

A koronavírusos járvány miatt otthonukba húzódó emberek miatt jelentősen megugrott az érdeklődés a különféle netes szolgáltatások iránt, többen videojátékoznak és netflixeznek, mint eddig. A zenei streaming oldalán is vannak érdekes statisztikák, a Music Business Worldwide által vizsgált Spotify-hallgatottsági adatok arról árulkodnak, hogy a vírustól leginkább sújtott országok felhasználói jóval kevesebbet hallgatják a platformon a legnépszerűbbnek számító 200 dalt.

Olaszországban, ami Kína után a második legfertőzöttebb országnak számít, jelentősen kevesebbszer streamelték a felhasználók a legnépszerűbb 200 dalt a karantén alatt. Míg tavaly februárban átlagosan 18,3 millió alkalommal streamelték naponta az aktuális kedvenceket, mostanra már csak 14,4 millióan, a görbe pedig folyamatosan csökken, ami arra utal, hogy a Spotify-t is kevesebben használhatják.

Ugyan a Quartz portál megjegyzi, hogy ez természetesen azért is lehet, mert a dalokat előbb-utóbb megunják az emberek, de más országokban is hasonló tendencia figyelhető meg, többek közt az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, és az Egyesült Államokban.

A portál szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy streamelés szempontjából a pénteki és szombati bulik szokták jelenteni a csúcsidőt, ami mostanában a karantén mögé szorult időszakban nem igazán jellemző időtöltés. Sokan pedig utazás alatt, vagy az edzőteremben hallgatnak zenét, így a Spotify forgalmán a koronavírus is érezteti hatását. Na és persze hozzá kell tenni, hogy több zenész is halasztja legújabb albumának bemutatóját.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik