Tech koronavírus

Vigyázzon a koronavírusos térképekkel!

Napról-napra érkeznek az újabb hírek a koronavírussal kapcsolatban, amelyekről mi is igyekszünk beszámolni. Akik szeretnének naprakészek lenni, a hírek olvasása mellett valós időben frissülő térképeken is követhetik a vírus terjedését. Mi két megbízható felületet ajánlottunk eddig erre a célra: a böngészőből futtatható The Coronavirus Appot, valamint a John Hopkins Egyetem kutatóinak interaktív adatbázisát, ami az Egészségügyi Világszervezet, illetve amerikai, európai, kínai egészségügyi intézmények hivatalos tájékoztatásai alapján frissül.

Sajnos a kiberbűnözők is igyekeznek kihasználni a vírus okozta pánikot, és netes térképekben rejtenek el kártékony kódokat, így érdemes óvatosan használnia az ilyen szolgáltatásokat.

A fent említett két térkép biztonságos, így azt ajánljuk, hogy kizárólag azokat böngéssze.

Shai Alfasi, a Reason Labs kiberbiztonsági szakértője jelezte, hogy a különféle, neten elérhető koronavírusos térképek jelentős részét azért készítették kiberbűnözők, hogy azokon keresztül érzékeny személyes információkat, bankkártya-adatokat, és más, a böngészőben tárolt adatokat szipkázzanak el. Ehhez a 2016 óta jelen lévő  AZORult nevű kártékony kódot vetik be.

A domain cím is mutatja: ez egy másolat, bűnözők készítették. Forrás: Reason security

A vírust övező érdeklődést kiaknázva dedikált koronavírusos térképeket készítenek, amiket alkalmazás formájában kell letölteni a gépre, ám ebben a pillanatban az adatlopó kód is rákerül az eszközre. Sokan élnek vissza a John Hopkins Egyetem szolgáltatását másoló dizájnnal, ami rendkívül félrevezető.

Egyelőre még csak windowsos gépeket érint a probléma, de a szakértő szerint csak idő kérdése, hogy mikor bukkannak fel az újabb variánsok és még kifinomultabb adatlopó programok, amik a vírus körüli pánikot használják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik