Tech koronavírus

A YouTube megvonja a pénzt a koronavírusos videóktól

A YouTube új hirdetési szabályzatának értelmében átmenetileg nem lehet elhelyezni reklámokat az olyan témájú videókon, amik az emberi élet fenyegetéséről szólnak (terrortámadás, járványok). Ugyan a platformról nem törlik őket, de a készítők nem tehetnek szert bevételre rajtuk keresztül. A cég tájékoztatása szerint a koronavírus is ebbe a kategóriába esik, így minden olyan tartalom, ami a járvánnyal kapcsolatos, nem profitálhat a YouTube hirdetési rendszeréből. Így míg a világon mindenki a vírusról beszél, addig a videókészítők nem igazán mernek ilyen tartalmakat közzétenni a platformon, félő, hogy elveszítik a hirdetéseiket.

A videósok körében megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, a legtöbben kiakadtak. Jonathan Downey (Spawn Wave) játékos nemrég egy videót készített arról, hogy elmarad az idei Game Developers Conferencia, és a YouTube-rendszerét úgy próbálta kijátszani, hogy egyszer sem mondta ki a vírus nevét. Ennek ellenére a módszer nem vált be, a videóján nem jelenhettek meg reklámok. Egy másik youtuber, NintyPrime is arról számolt be, hogy 2-3 olyan videójáról is eltűntek a reklámok, amikben csak érintőlegesen foglalkozott a járvány témájával, az egyik tartalomban mindössze egy mondatban tett róla említést.

A független készítőket leginkább az háborítja fel, hogy a szigorú szabályozás nem vonatkozik a hírügynökségekre – az újságok koronavírusos tartalmain ugyanúgy megjelenhetnek a reklámok, ahogy a többi, nem érzékenynek témájúnak számító felvételen.

Eddig több mint 95 ezer koronavírusos fertőzöttet azonosítottak világszerte, és több mint 3200-an haltak bele. Az olyan nagy éves technológiai események, mint a Mobil Világkongresszus, a Facebook F8, a Google I/O is elmaradnak a koronavírus miatt. Ahogy arra számítani lehetett, hazánkat is elérte a koronavírus, Magyarországon is azonosították az első két beteget. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a járványról, a kórokozóról, illetve arról, hogy mire számíthatunk egy fertőzött területen:

Megvannak az első koronavírus-fertőzöttek Magyarországon – válaszok a legfontosabb kérdésekre
Megtörtént, amire egy ideje számítani lehetett: Magyarországra is megérkezett az új koronavírus. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik