Tech

Végre ellenőrizhetjük, mit gyűjt össze rólunk a Facebook

A Facebook még tavalyi fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy pár hónapon belül (amiből végül több, mint egy év lett) elérhetővé teszi „Clear History” nevű segédeszközét, ami több kontrollt ad a facebookozóknak adataik felett. Az egyik legijesztőbb dolog a közösségi oldallal kapcsolatban, hogy külső forrásokból származó adatokat is felhasznál a hírfolyamban megjelenített hirdetések válogatásához, beleértve azt is, hogy a Facebookon kívül milyen weboldalakat kerestünk fel a neten. Az eszközt azután jelentették be, hogy nagy port kavart a Cambridge Analytica nevű elemzőcéggel kapcsolatos adatkezelési botrány, és többen is éles kritikát fogalmaztak meg a Facebookkal szemben a felhasználói adatok hanyag kezelése miatt.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

A netes böngészőkben lehetőségünk van törölni a sütiket és előzményeket, ezt a feladatot lehet elvégezni majd aClear History-val a közösségi oldalon belül is. A megoldás lényege, hogy a facebookos előzmények törlése után a Facebook nem fogja tudni, mely oldalakat látogattuk, mely appokat használtuk. Ez persze együtt jár a „felhasználói élmény romlásával”, azaz kevésbé tudják személyre szabni a hírfolyamunkban megjelenő reklámokat.

Ahogy azonban a The Guardian is rávilágít: az adatok ettől függetlenül nem törlődnek a Facebook szerveréről, csupán nem társítják azokat a felhasználók fiókjaihoz. Az eszköz egyben először nyújt átfogó betekintést abba a mezei netezők számára, hogy a Facebook mennyire kiterjedt adatgyűjtést végez róluk. Az eszköz használata opcionális, tehát alapesetben a Facebook továbbra is folytatja adatgyűjtő tevékenységét.

A Clear History egyelőre Írországban, Dél-Koreában és Spanyolországban érhető el, fokozatosan jelenik meg világszerte a felhasználók számára, hamarosan vélhetően a magyarok is látják majd.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik