Tech tesztlabor

Létezik olcsó, de mégis használható robotporszívó

Eddig úgy hittük, hogy régi építésű lakásokban, magas küszöbökkel semmi haszna egy robotporszívónak, de az Alfawise V8S Pro bebizonyíotta, hogy ez nem igaz. A takarítás terhének egy részét könnyedén leveszi a vállunkról az 50 000 forintért megvásárolható eszköz, és egész bámulatos, hogy milyen tisztán tudja tartani a lakást, ráadásul még felmosó funkció is helyet kapott benne.

Az Alfawise V8S Pro méretes kartondobozban kerül a tulajdonosához, a kínaiak igényesen becsomagoltak mindent, ilyesmit a Xiaomi termékeinél szoktunk látni. A kiegészítők tárháza széles, hiszen a gép felmosás funkcióval is rendelkezik, a dobozban konkrétan az alábbi alkatrészek találhatók:

 • felmosófej
 • portartály
 • távirányító és elemek
 • tartalék kefe
 • 2 db HEPA szűrő
 • töltőállomás
 • tisztítófej

Külön jó hír, hogy a Gocomma márkanév alatt megtalálhatók a kopó és fogyó kiegészítők, ráadásul egész olcsón, 3000 forintért, így egy esetleges pótlás sem fogja különösebben megterhelni a pénztárcát.

Fotó: RendeljKínait

Induljon a takarítás!

A portartály 600, a felmosásért felelős egység 350 ml-es, ami a gyakorlatban bőven elég volt a teszthelyszínül szolgáló 73 négyzetméteres lakáshoz, bár a rendelkezésre álló területből csak 60-at járhatott be a robotporszívó. Előfordult, hogy nem zártuk le a lakás azon részét, ahol a Hi-Fi eszközök vannak, ott egy nagyon vastag szőnyeg található, de a robot ezen is egész ügyesen közlekedett, bár kissé erőlködve, így hosszúszálú kárpitra nem igazán ajánlott. Ha ilyen felületek tisztítására kell eszköz, itt érdemes szétnézni, nem kevés állóporszívót teszteltünk már, amik alkalmasak erre a feladatra. Véleményünk szerint a két típus kombinálása adja a legjobb eredményt és a legrövidebb takarítási időket.

A gép beüzemelése nem ördöngösség, nem kell megijedni tőle. Elég letölteni a Smart Life applikációt, majd hosszan nyomni a gép tetején lévő gombot, ekkor párosítás üzemmódba lép a porszívó, a folyamat végén pedig máris használatra kész az eszköz. Ugyanezzel a mikrokapcsolóval indítható a takarítás is, nem kell a távirányítóért/telefonért nyúlni, ha egyszerűbb lábbal elérni. Bekapcsolva pedig az alábbi funkciók közül csemegézhetünk:

 • Automatikus takarítás: random mozog, de lézerszenzor (LIDAR) hiányában nem épít teljes értékű térképet, viszonylag bután halad előre, míg le nem merül
 • Fix pont: körkörös mozgással egy pontot takarít intenzíven, ez a konyhába kiöntött alapanyagok felporszívózására alkalmas mód
 • Egy szoba: csak adott helyiséget takarít
 • Edge: a fal mellett takarítja az éleket
 • Töltés: automatikusan bedokkol, ha az akkufeszültség 20% alá esik

Néhány menet után a térkép menüpontban kirajzolódik az a terület, amiben önállóan képes mozogni a robotunk. A tisztítás ereje három fokozatban állítható, a közepes még elviselhető, a magasat (1800 Pa) viszont csak akkor ajánljuk, ha nincs otthon senki, ugyanis a zajterhelés már-már a hagyományos porszívól magasságokba emelkedik. A távirányító nekünk teljesen haszontalannak bizonyult, innen kevesebb funkció érhető el, mint az appból, bár biztos akadnak olyan élethelyzetek, amikor jól jön, például ha nincs a kezünk ügyében a telefonunk.

Galéria
Fotó: RendeljKínait

Létezik olcsó, de mégis használható robotporszívó

Létezik olcsó, de mégis használható robotporszívó

Fotó megosztása:

A porszívó tetején lévő három LED folyamatos tájékoztatást nyújt a V8S Pro állapotáról: innen tudható, hogy éppen hova tart, mit csinál, illetve milyen problémája van. Ha piros fényt kapunk, akkor a gép jó eséllyel önerőből nem tudja folytatni a munkát, tehát elakadt vagy beleakadt valamibe. Ilyen esetben a porszívónk nem erőlködik sokáig, egyszerűen leáll, és jelzi, hogy probléma van – ez kifejezetten jó megoldás, hiszen alkalmanként azért bőven képes bajt csinálni egy ilyen önjáró eszköz.

Az akkumulátor 2500 mAh-es, egy töltéssel 120-150 négyzetméter körbejárásához biztosít energiát, ami az átlagos magyar otthonok méretét nézve több, mint elegendő. Az automatikusan dokkolás 20%-os töltöttségi szintnél indul el, bár a gyakorlatban inkább szenvedésként jellemeznénk ezt a folyamatot, ugyanis a robotporszívó sokszor csak nagyon nehezen talál vissza a helyére.

Középen egy hengerkefe, elöl pedig oldalanként egy-egy oldalkefe tereli a porcicákat a megfelelő helyre. Az Alfawise remekül vette ezt az akadályt, a rövidszálú szőnyegen is jól elboldogult, és a lábtörlőt is nagyon szépen letakarította. Érdekes volt látni, hogy napi időzítés mellett mennyi szennyet szed össze. Ezt önerőből nem takarítanánk fel ilyen sűrűn, ráadásul csak 76 mm magas a gép, így szinte bármi alá be tud osonni. Ez viszont nem mindig pozitívum, ugyanis az asztal alá betolt székek közé mérnöki pontossággal préseli be magát, kifelé viszont már nem mindig sikerül a bravúr.

Fotó: RendeljKínait

A portartály ürítése egyszerű, a sárga kallantyú megnyomásával vehető ki az egység, a hátulját kinyitva pedig egyszerűen a kukába borítható a tartalma. A HEPA szűrőt szintén egy mozdulattal cserélhető: papír, amit többször kimostunk, de még mindig nem látszik rajta, hogy el kellene dobni. Ebből két darab jár a géphez, a már említett 3000 Ft-os csomagban pedig további 2 darab található –

a gép vásárlásakor érdemes azonnal 3-4 szettet rendelni hozzá.

Végezetül ejtsünk szót a felmosásról is: a 350 ml-es tartályba 5-10 ml-nél több tisztítószert nem érdemes rakni, annyira tömény illata van. Először vizet érdemes beletölteni, ellenkező esetben a folyadék felhabzik. A gép ilyenkor felismeri, hogy nem porszívózni kell, indításkor ezt jelzi is, de ahogy azt már említettük, a robot nehezen talál vissza a töltési pontra, így a program végeztével érdemes azonnal kivenni a vizes egységet belőle, mert folyamatosan szivárog belőle a víz, tócsát hagyva maga után, ráadásul a töltőpontnál a folyadék és az áram találkozása az álmoskönyv szerint sem a legszerencsésebb párosítás.

Összegzés

Az Alfawise V8S Pro 50 000 Ft – ezért a pénzért nem sokat vártunk, mégis sokat kaptunk. Felmosni is képes, ami remek funkció – ha nincs háromhetes megkövült kosz a padlón, akkor rendkívül friss érzetet nyújt a végeredmény. A gép ráadásul remekül összeszedi a port, még a sarkokból is. Ha nem találtunk volna olcsón cserealkatrészeket, akkor nem feltétlenül ajánlanánk, de így egy remek belépő szintű robotporszívót kapunk a pénzünkért.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.