Tech

Komoly fegyvert kaptunk a kezünkbe az álhírek ellen

A Harvard Egyetem és az MIT-IBM Watson mesterségesintelligencia-laboratórium közös fejlesztése az a mesterséges intelligencia, amely képes más mesterséges intelligenciák által generált álhíreket is felismerni. Kiderült ugyanis, hogy az MI is benne hagy olyan könnyen felismerhető szövegmintákat a cikkekben, amelyekből lejön, hogy álhírről van szó, ráadásul nem is ember által összedobottról.

A GLTR (Giant Language Model Test Room, Óriási Nyelvmodell Tesztelőszoba nyersfordításban) korábbi tapasztalatai alapján megjelöli azokat a szavakat, amelyek valószínűleg később is elő fognak fordulni a szövegben: zölddel a legvalószínűbbeket, vörössel és sárgával a következőket, a legkevésbé valószínű pedig a lila színű szöveg. Ezzel egy olyan átlátható rendszert alkot, amivel emberi munkával ki lehet szűrni a botok által gyártott álhíreket.

Megmutatja, hogy az emberi szem mire figyeljen, és milyen szövegmintákat kell felismernie ahhoz, hogy megállapíthassa, mi az álhír.

Fotó: iStock

Az arXivon fellelhető tanulmány szerint az emberek álhírfelismerő képessége 54 százalékos sikerrátáról a GLTR használatával 72 százalékosra emelkedett, méghozzá mindenféle előzetes gyakorlás nélkül.

A GLTR óriási segítség lehet az emberek számára abban, hogy hatékonyabban felismerjék a kamu híreket és közösségimédia-bejegyzéseket, amire mostanában óriási szükség is van. Az álhírek soha nem terjedtek még ilyen óriási mennyiségben és tempóval, mint most, a közösségi médián, ezért a GLTR komolyan hozzájárulhat ahhoz, hogy ezeket időben kiszűrjük.

A programot egyébként bárki használhatja, ezen a linken elérhető, de egyelőre csak angol nyelven működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik