Tech

Ezeket az embereket a legkönnyebb félrevezetni

Egy friss, amerikai kutatás szerint az idősebbek négyszer nagyobb eséllyel osztanak meg álhíreket a Facebookon, mint a fiatalok.

A kutatás alapján a 65 évesnél idősebb amerikai Facebook-felhasználók közel hétszer annyi álhírportálokhoz köthető cikket osztanak meg, mint a 18-29 éves korosztály tagjai – írja a The Guardian. A New York-i Egyetem és Princeton Egyetem munkatársai tanulmányukban kiemelték, hogy ennek ellenére összességében ritkán tettek közzé az alanyok álhíreket.

A kutatók közel 1800 amerikai Facebook-felhasználó 2016-os adatait elemezték. Az analízis alapján a vizsgált személyek kevés alkalommal osztottak meg álhíroldalakhoz köthető tartalmakat, csupán az alanyok 8,5 százaléka tett közzé ilyen cikkeket.

Az álhírek többségében Trump-pártiak voltak, a republikánusokkal szimpatizáló alanyok közel egyötöde osztott meg 2016-ban legalább egy dezinformációt. Minél inkább konzervatív volt valaki, annál több álhírt tett közzé.

A kutatás azt is felfedte, hogy minél többet posztolt valaki, annál kevesebb dezinformációt osztott meg.

Ez azt sugallja, hogy ezek a személyek tájékozódottabbak voltak a média világában, és így nagyobb eséllyel tudták kiszűrni az álhíreket.

A szakértők szerint a demográfiai eltéréseket az okozhatja, hogy az idősebbek nem rendelkeznek olyan szintű digitális médiaműveltséggel, amely jelentősen segítené a megbízhatóság felmérését.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik