Tech

Ismét változik a Facebook hírfolyama

A Facebook blogposztban jelentette be, hogy újabb intézkedéseket iktat be az álhírek és a dezinformáció elleni harc jegyében, többek közt a hírfolyam algoritmusán is finomít annak érdekében, hogy kevesebb megkérdőjelezhető tartalom kerüljön a felhasználók szeme elé. A közösségi oldal 2016-os amerikai elnökválasztás óta veszi komolyabban a problémát, ekkor kezdték alaposabban irtani a szabályzatot sértő posztokat, hozzászólásokat, kamuprofilokat és híreket.

Az április 10-én bejelentett új lépések közt szerepel, hogy a Facebook közösségi irányelveiben egy új szekció jelenik meg, ahol hónapról hónapra lehet követni a közösségi oldallal kapcsolatos változásokat. A cég nagyobb hangsúlyt fektet a posztok hitelességének és minőségének meghatározására is, többek közt olyan külsős tényellenőrzők segítségét kérik ebben, mint az Associated Press hírügynökség.

A hírfolyam rangsoroló algoritmusának faktorai közé bekerül az úgynevezett „Click-Gap” szignál is, amivel a szabályzatot ugyan nem sértő, de alacsonyabb minőségű, vagy túlságosan klikkvadász posztokat lejjebb rangsorolja az algoritmus.

A Facebook-csoportok terén is több újítás jön, egyrészt csökken azoknak a Groupok az elérése, amelyek rendszeresen terjesztenek félrevezető tartalmakat. Arra is lehetőség lesz, hogy egy már kilépett tag utólag törölhesse a posztjait, az adminok pedig még több információt kapnak arról, hogy milyen álhírek kerültek a közösségükbe.

A változások fokozatosan élesednek világszerte az elkövetkező hetek során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik