Tech

A Huawei is dolgozhatott a kémkedésre használt telefonhálózaton

Pár hete írtunk róla, hogy Donald Trump amerikai elnök eltörölte a kínai cégek ellen hozott kereskedelmi korlátozások egy részét, ami többek közt a Huaweit is érinti. Utána pontosításra került, az amerikai cégek árusíthatnak felszereléseket a kínaiaknak, amennyiben a tranzakció nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést.

A kémkedéssel vádolt Huaweire nem vetnek jó fényt a legfrissebb értesülések: a Washington Post és a 38 North belsős forrásokra hivatkozó cikkei szerint a telekommunikációs vállalat részt vett Észak-Korea saját 3G-hálózata, a Koryolink kiépítésében. A telefonhálózat fő jellemzője, hogy a rajta folyó hívásokat erősen korlátozza és felügyeli a kormány, rendszeresen kapnak rajta keresztül propaganda üzeneteket SMS-ben az állampolgárok, emellett lehallgatásra is alkalmas.

Huawei-vezér: Betartjuk a magyar törvényeket
Tényleg mindent hall a kínai kormány, ha Huawei telefont veszünk? És mit gondol a cég arról, hogy az amerikaiak már Magyarországon is rájuk figyelmeztetnek? Interjú a Huawei európai vezetőjével.

A feltáró cikkek állítása szerint a 2008-ban indított hálózat fejlesztésében a Huawei is részt vett a kínai Panda International Information Technology-val  közösen legalább nyolc éven keresztül. A Huawei az infrastruktúrához, hálózatmenedzsmenthez és titkosításhoz kapcsolódó elemeket szolgáltatta, míg a Panda a szoftveres részért felelt.

A Huawei szóvivője a The Washington Post megkeresésére közölte, hogy Észak-Koreában nincs üzleti jelenlétük, de múltbéli tevékenységeikkel kapcsolatban nem nyilatkozott, ahogy a nyilvánosságra hozott dokumentumok hitelességéhez sem fűzött hozzá semmit.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint különösen aggasztó, hogy a Koryolink hálózatához használt komponensek egy része az államokbeli 3G-hálózatban is megtalálhatóak lehetnek. Az üggyel kapcsolatban pedig nem csak az aggasztó, hogy a Huawei egy diktatórikus rendszer építésében segédkezett, de az is, hogy valószínűleg jogszabályokat is kijátszottak.

Még év elején írtunk róla, hogy fokozódni kezdett a feszültség az Egyesült Államok és a Huawei közt nemzetbiztonsági okok miatt. A biztonsági kockázatot az Egyesült Államok abban látja, hogy az érvényes törvények értelmében a kínai vállalatok kötelesek együttműködni a hatóságokkal. Az amerikai állítás szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kínai hatóságok a berendezéseiken bonyolított adatforgalomhoz a hírszerző szerveknek rejtett hozzáférést (backdoor) biztosító funkciók beépítésére kötelezik a technológiai cégeket, így a Huaweit is.

Bizonyítékot kérnek a Huawei elleni vádakra az amerikaiaktól
A Huawei kizárása a fejlesztésekből nem olyan egyszerű dolog.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik