Tech

A Huawei rendszere gyorsabb lesz az Androidnál, de ez aligha elég

Aki rendszeresen követi a tech híreket, annak nem újdonság, hogy a világ második legnagyobb telefongyártója, a Huawei meglehetősen szorult helyzetbe került, mikor Donald Trump május végén feketelistára tette a kínai vállalatot, aminek eredményeként többek közt a Google, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom is felfüggesztette üzleti kapcsolatát a céggel. Trump két hete meglepő fordulatként bejelentette, hogy ugyan a feketelistáról nem távolítja el a kínai vállalatot, néhány korlátozást felold.

A kínaiak viszont már régóta készülnek a legrosszabbra, és az elmúlt hetek során több információ is napvilágot látott saját, HongMeng OS nevű mobiloperációs-rendszerükről, amivel kapcsolatban arról szólnak a legutóbbi szivárogtatott információk, hogy már augusztusban bemutatkozhat.

Már egymillió telefonon fut a Huawei saját operációs rendszere
A kínaiak leszállították a mobilokat, amiken megkezdődik a HongMeng OS tesztelése.

A Global Times egy hónapja arról írt belsős forrásaira hivatkozva, hogy  az operációs rendszer 60%-kal lesz gyorsabb, mint a Google-féle Android, de ami ennél is fontosabb, hogy a szoftvert már a Tencent óriásvállalat és más kínai mobilgyártók, például az Oppo és a Vivo is tesztelik.

Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) a Huawei alapítója és vezérigazgatója, egy nemrég adott interjú során maga is megerősítette ezt az információt. A vezér elmondása szerint az egyébként Android-alapú Hongmeng OS tényleg gyorsabb lesz a Google szoftverénél, és nem csak mobileszközökre szánják, különféle eszközökkel lesz kompatibilis, többek közt laptopokkal, hálózati switchekkel, routerekkel és más internethez kapcsolódó kütyükkel.

A vezér elmondása szerint a Huawei rendszerét mindössze öt milliszekundumnyi feldolgozási idő jellemzi, amivel gyorsabb, mint az Android és a macOS,

utóbbira azért tett említést, hogy hangsúlyozza a platform univerzális jellegét.

Hozzátette, hogy a fő kihívást a hiányzó alkalmazásbolt jelenti majd, ilyen téren nehéz lesz felvenni a versenyt az Apple-lel és az androidos gyártókkal, viszont már gőzerővel fejlesztik a saját appboltjukat. Mindezen nehézségeken felül azért is lesz nehéz meggyőzni a nyugati piacok vásárlóit, mert a Huawei-kel kapcsolatban többen is megkérdőjelezik a cég biztonságát a kémkedős vádak miatt.

A Huawei saját rendszere 60%-kal gyorsabb az Androidnál, és más gyártók is szemeznek vele
Könnyen lehet, hogy a kínai cégnek köszönhetően alakul át az évek óta kétpólusú mobilpiac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik