Tech

Bizonyítékot kérnek a Huawei elleni vádakra az amerikaiaktól

Az Egyesült Államoknak meg kellene osztania az európai hatóságokkal a Huawei elleni vádakat alátámasztó bizonyítékokat, hogy egységes álláspontot alakíthassanak ki cég technológiájának alkalmazásáról mobilhálózati szolgáltatásaikban - jelentette ki Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC).

Az Egyesült Államok a Huawei mobil hálózati berendezései által támasztott állítólagos biztonsági kockázatok miatt a kínai cég kizárására igyekszik rávenni szövetségeseit az ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekből. A biztonsági kockázatot az Egyesült Államok abban látja, hogy az érvényes törvények értelmében a kínai vállalatok kötelesek együttműködni a hatóságokkal. Az amerikai állítás szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kínai hatóságok a berendezéseiken bonyolított adatforgalomhoz a hírszerző szerveknek rejtett hozzáférést (backdoor) biztosító funkciók beépítésére kötelezik a technológiai cégeket.

Huawei-vezér: Betartjuk a magyar törvényeket
Tényleg mindent hall a kínai kormány, ha Huawei telefont veszünk? És mit gondol a cég arról, hogy az amerikaiak már Magyarországon is rájuk figyelmeztetnek? Interjú a Huawei európai vezetőjével.

A Huawei Technologies a legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártó a svéd Ericsson AB és a finn Nokia Corp. vállalatokkal gyakorlatilag háromszereplős világpiacon. A világ második legnagyobb mobilhálózati szolgáltatója a Vodafone vezérigazgatója Nick Read a mobil távközlési szakma barcelonai seregszemléjén tartott tájékoztatójában hangsúlyozta: a piac háromról kétszereplőssé redukálása nem csak a technológiai fejlődést, de a gazdasági növekedést is visszavetné.

Tényekre építő kockázatelemzésre lenne szükség” – mondta.

A Vodafone az elmúlt hónapban jelentette be, hogy szünetelteti a Huawei maghálózati berendezéseinek telepítését európai hálózataiban mindaddig, amíg nem áll rendelkezésére a kormányok kockázatelemzése. Az 5G adóberendezések telepítése azonban zavartalanul folytatódik.

Nick Read hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Huawei esetleges kizárása az 5G-fejlesztésekből nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. A Huawei berendezései képezik ugyanis az 5G-fejlesztések alapjául szolgáló 4G-hálózat gerincét. A berendezések cseréje amellett, hogy szolgáltatási fennakadásokkal járna még hatalmas többletköltségeket is okozna – mutatott rá.

(A Huawei kitiltása) összességében legalább két évvel vetné vissza az 5G-hálózatok fejlesztését Európában, és még strukturális hátrányt is okozna” – fogalmazott.

Az Egyesült Államokban viszont – ahol a Huawei szerepe nem számottevő a hálózati szolgáltatásokban – a kitiltás minimális megrázkódtatást okozna.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik