Mobil

Észak-Korea letiltja a Facebookot

A hétköznapi halandók eddig sem férhettek hozzá, de most már az odalátogató külföldiek sem használhatják a közösségi szolgáltatókat.

Az észak-koreai postaügyi és telekommunikációs minisztérium hivatalosan bejelentette, hogy blokkolják a Facebook, a Youtube, a Twitter és a dél-koreai internetes oldalak hozzáférését, és komoly büntetésre számíthatnak, akik megpróbálják kikerülni a tiltást.

Az ott élőket ez kevéssé érinti – minimális azok száma, akik hozzáférnek az internethez, legtöbben csak egy, a világtól elzárt, a kormány felügyelete alatt álló belső hálózatot láthatnak. Néhány szerencsés – magas rangú tisztségviselők, vagy informatikai szakemberek – különleges engedéllyel és szigorú felügyelet alatt felmehetnek a világhálóra.

Észak-Koreában egyébként már több mint kétmillió embernek van mobiltelefonja, a 3G internet-szolgáltatást viszont csak külföldiek érhetik el a helyi szolgáltató, a Koryolink SIM-kártyájával. Az ország vezetését viszont aggasztja annak lehetősége, hogy a helyiek is megtalálják a módját, hogy hozzáférjenek a szolgáltatáshoz.

Az internetet egyébként Dél-Koreában is korlátozzák, egyebek mellett az észak-koreai oldalakat és a pornográf tartalmakat tiltják. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik