Tech

A Huawei már érzi a pofonokat

A Donald Trump által aláírt, amerikai telekommunikációs hálózatok védelmével kapcsolatos rendelet Huaweit érintő következményeiről folyamatosan cikkeztünk az elmúlt hetek során. A kínaiakkal felfüggesztette üzleti kapcsolatát többek közt a Google, az Intel, a Qualcomm, a Broadcom, ezért a cég hamarosan válaszként piacra dobja saját mobiloperációs-rendszerét, és úgy rebesgetik, hogy teljesen megválhatnak a laptopoktól. Az elvesztett Android-licencek miatt nagy zavar támadt a felhasználók körében is azzal kapcsolatban, hogy kapnak-e még frissítéseket már megvásárolt mobiljukra, és hogy érdemes-e még a jövőben Huawei készüléket vásárolniuk.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

Az elemzők ennek folyományaként úgy jósolták, hogy a cég eladási számai várhatóan csökkenni fognak, ami most kezd igazán megmutatkozni. Németország az első olyan európai ország, ahol erőteljes bezuhanás figyelhető meg, írja a német WinFuture.de.

A portál a németországi mobilpiac egyik belsős forrására hivatkozva azt írja, hogy a felhasználók kevésbé bátrak a kínaiak mobiljait választani, és a számokon is látszik, hogy a májusi tiltás bejelentése után kezdődött az esés. Ez pedig azért különösen fájdalmas, mert a Huawei egyik legnagyobb európai felvevőpiacáról van szó. A portál hivatkozik a német Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) piackutató intézet statisztikáira is, ez alapján a május 16-án aláírt rendelet előtt még 26 százalék volt a Huawei részesedése a német mobilpiacon, ami utána 6 százalékra zuhant vissza május utolsó hetében.

Szó esik a Honor almárkáról is, ami szintén megérezte az amerikaiak korlátozásainak hatásait: a statisztikák alapján 40 százalékkal estek vissza az eladások.

A Huawei-ügy előzményeiről korábban itt írtunk bővebben:

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik