Tech

Gyakorlásnak szánták, most a zaklatók kedvenc appja lehet

Hirtelen óriási népszerűségre tett szert az első olyan applikáció, amelyet a Snapchat tavaly létrehozott szoftverfejlesztő platformján, a Snap Kiten készült. A lényege annyi, hogy egy Snapchaten közzétett grafikus felhívásra a Yolón keresztül lehet név nélkül válaszolni, vagyis kérdezni attól, aki posztolta a felhívást. Az applikációt 12 éven felüliek használhatják, de a brit és amerikai gyerekvédő szervezetek szerint túl alacsony ez az életkori behatárolás, és meg kellene emelni, mert a név nélküli kérdésekből könnyen zaklatás lehet – írja a BBC.

Az app egyébként a publikálás utáni egy hétben már a brit és amerikai Apple letöltési listáját vezeti, ami elég erősen rekordtartónak számít. A szervezetek szerint az alapvető probléma az vele, hogy név nélkül lehet feltenni benne kérdéseket, ami felbátorítja a fiatalokat arra, hogy rosszindulatú megjegyzéseket is tegyenek, és zaklatni kezdjék Snapchaten a gyerekeket. A korábbi, hasonlóan anonim kérdezz-felek appoknál voltak ilyen problémák.

Forrás: AFP

Az App Store-ban véleményezők már számoltak be zaklatókról: az egyik felhasználónak valaki a halálát kívánta, a másikat pedig furának nevezték, bár azért valószínűleg utóbbi még nem olyan erős, hogy emiatt levegyék az applikációt.

A BBC-nek nem sikerült elérnie a fejlesztőcsapatot, de a Techcrunch-nak az egyik alapító elmondta, hogy nem számítottak ekkora sikerre. Az appot nem is reklámozták, egyszerűen futótűzként terjedt a fiatalok között. “Nem akartuk, hogy ekkora siker legyen. Csak azért csináltuk, hogy gyakoroljunk” – mondta Gregoire Henrion a weboldalnak.

A brit Gyermekekkel Szembeni Kegyetlenség Megelőzésére Szolgáló Országos Társaság (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) már fel is szólalt az app ellen, mondván, hogy nagyon könnyű terepet ad az online zaklatásnak, egy amerikai gyerekvédő szervezet pedig az életkori korlátozásokat emelné feljebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik