Tech hardverteszt

A kütyü, amiről azt gondolod, nincs rá szükséged, amíg ki nem derül, mire jó

Valószínűleg mindenki tud a hálózati meghajtók, az úgynevezett NAS-ok létezéséről, de egyelőre csak kevesen gondolják, hogy valóban szükségük is lehet egyre. Cikkünkben egy konkrét terméket körbejárva igyekszünk rávilágítani, hogy miért lehet érdemes átgondolni ezt az álláspontot.

Ahogy egyre több elektronikai termék van körülöttünk, úgy egyre több digitális tartalom tárolására alkalmas eszközre és helyre van szükségünk. Lassan minden digitálissá válik: a könyvek, a zenék, a családi fotóalbum, a filmek és így tovább. Mivel a tárhely ára arányaiban nagyon olcsó, ezért az informatika nem abba az irányba haladt, hogy minél kisebb legyen a tartalmak mérete, hanem a jobb minőség, és a minél több funkció került előtérbe. A filmek esetében például elég csak arra gondolni, hogy folyamatosan nő a felbontás (most épp a 4K a divat), egyre több hangsáv és így tovább.

Azzal, hogy már egy háztartásban vagy kisvállalkozásban is egyre több számítógép és okoseszköz található, megnőtt az igény arra, hogy legalább a hálózaton belül, de akár az internetről is elérhessük az összes adatunkat és tartalmunkat. És itt jönnek képbe a NAS-ok, vagyis a hálózati meghajtók, a szerkesztőségünkben járt QNAP TVS-472XT kódnevű változat apropójából pedig most azt járjuk egy kicsit körbe, hogy mire is képesek manapság ezek az eszközök.

Már nem csak adattárolás

Pár éve még a nagyvállalatok privilégiuma volt, hogy biztonságos, nagy tárhelyű és nagy sebességű hálózati tárhelyeket használjanak. Ehhez nemcsak drága eszközökre, de magas informatikai szaktudásra is szükség volt. Persze ahhoz, hogy teljesen ki tudjunk használni egy ilyen miniszervert, ma is tisztában kell lenni néhány alap dologgal, de már a nálunk járt Qnap hálózati meghajtó is magyar menüvel és jól átlátható súgóval fogadott minket. A NAS-ok elterjedésekor az egyes modellek főleg a helyi hálózaton tudtak adatot tárolni, de az idő múlásával szépen bővült a tudástár. A biztonságos adattárolás mellett – amiről mindjárt szót ejtünk – ma már egy halom hasznos funkciót át tud venni egy NAS,

gyakorlatilag akár otthoni szerverként is funkcionálhat.

Kezdésnek viszont térjünk kicsit vissza a biztonsághoz. Léteznek egylemezes NAS készülékek: ezek nem nyújtanak több biztonságot, mint egy sima külső merevlemez, csak elérhetőek a hálózatról. A kettő vagy több lemez befogadására alkalmas szervereknek egyik legfontosabb tulajdonsága viszont pont az, hogy gondoskodik az adataink biztonságáról. Ha a merevlemezek valamelyike megsérül, akkor a még működő meghajtóról vissza tudjuk nyerni az adatainkat. A több lemez használata ugyanakkor gyorsabbá teheti az adatok elérését, amennyiben a lemezeket úgynevezett RAID tömbökbe rendezzük.

A legegyszerűbb opcióink két lemez esetén van: dönthetünk úgy, hogy a két merevlemez méretét összeadjuk, tehát két 4 terabyte-os HDD-ből lesz egy 8 terás meghajtónk, ezt nevezzük RAID0-nak. Ennek előnye a sok hely és a gyorsabb hozzáférés, viszont nem kifejezetten biztonságos, mivel nincsenek duplikálva az adataink, így hardveres hiba esetén simán elveszthetjük őket.

QNAP TVS-472XT (Fotó: Csanádi Márton / 24.hu)

Ezzel szemben RAID1-nél az történik, hogy a két 4 terabyte-os HDD-t összekötve csak 4 tera helyünk lesz, viszont ha az egyik meghajtónak baja esne, annak cseréje után a NAS újra tudja építeni a RAID tömböt, azaz minden adatunk megmarad. Több fizikai meghajtó esetén lehet használni a további RAID szinteket, de a lényeg ott is az marad, hogy mennyi helyet, biztonságot és sebességet szeretnénk elérni. A nálunk járt QNAP egységbe 4 darab HDD-t és két M.2 NVME SSD-t raktunk: a 4 lemezes meghajtóból ha egy meghibásodik, a maradék 3 simán összerakja az elveszett adatokat, a nagy sebességű NVME meghajtók pedig magukat menedzselve még gyorsabb elérést biztosítanak a gyakran használt adatokhoz.

A teszt alatt két 4 terás Seagate Exos merevlemezt RAID1-ben használtuk, és egy Segate Baracuda 2,5 colos SSD-t használtunk extra cash drive-ként. NAS vásárlásakor érdemes olyan merevlemezeket választani, amelyek direkt NAS-ba, vagy szerverkörnyezetbe vannak tervezve, hiszen folyamatosan (24/7) be lesznek kapcsolva, ellentétben egy asztali számítógép meghajtóival, amiket minimum éjszakára kikapcsolunk. A Segate Exos merevlemezei pont ilyen használatra lettek kitalálva, és ebben a konfigurációban körülbelül 3,7 tera szabad hely állt rendelkezésünkre a szerveren.

Mindenre is jó

De nézzük, hogy használható egy ilyen szerkezet. Ha megemlítjük, hogy ebben a NAS-ban egy Intel processzort és 4 GB RAM-ot (bővíthető 32-ig) is találunk, akkor már sejthető, hogy itt nem csak adattárolásra van lehetőség. A hálózati eszközökhöz hasonlóan egy IP-cím segítségével érhetjük el a NAS menüjét, ami – mint már említettük – magyar nyelven fogad minket. Emellett persze a mai követelményeknek eleget téve a QNAP okostelefonos alkalmazást is kínál, amivel tulajdonképpen bárhonnan karbantarthatjuk szerverünket.

Első körben itt konfigurálhatjuk a korábban tárgyalt RAID tömböket, amit jól magyarázó súgó segít. Ha ezzel megvagyunk, nézelődhetünk tovább. Mintha csak egy okostelefonon lennénk, találunk egy AppCenter nevű áruházat, ahonnan programok formájában tudunk mindenféle szolgáltatásokat letölteni. Otthoni használat esetén a Music-, Photo- és Video Station nevű programok segítségével például tárolhatjuk és rendszerezhetjük a családi emlékeinket és videóinkat. A Plex nevű szoftverrel pedig a háztartás összes digitális eszközéről elérhetjük a filmgyűjteményünket egy képes felület segítségével, ami akár még az adott filmek előzetesét is beszerzi helyettünk.

A Download Station pedig a letöltéseink kezelésében segíthet.

A TVS-X72XT alapból képes 8 biztonsági kamera kezelésére, ami egy családi házban és egy kisvállalat irodájában egyaránt jó szolgálatot tehet – a QNAP megoldásaival ráadásul ez tovább is bővíthető. Szintén komoly segítséget nyújthatnak a különböző mentési megoldások, legyen szó akár egy-egy mappáról a gépen, vagy Mac esetén a teljes time machine mentésről. Futtathatunk rajta e-mail szervert, vagy WordPress webapp motort tesztelési céllal. Ha pedig arra van szükség, a cégnél dolgozó fejlesztőknek megteremthető a különböző fejlesztési rendszerekhez szükséges környezet, legyen szó akár Javaról vagy Pearlről. Sőt, céges leltár és hibajegyet tároló GLPI szerver is telepíthető rá. Emellett lehetőségünk van különböző virtuális gépek futtatására VMWare, Microsoft Hyper-V vagy Citrix rendszerbern.

Nem szép, cserébe sokat tud (Fotó: Csanádi Márton / 24.hu)

Bár az otthonokban és a cégeknél csak most kezdenek terjedni a 10 gigabites hálózatok, de a TVS-472XT már erre is fel van készítve: a két sima gigabites port mellett rendelkezik egy 10 gigabitessel is. Így akár azt is szabályozhatjuk, hogy a csatlakozó eszközök milyen sebességgel érjék el az eszközt. Egy utómunka stúdióban a filmvágóknak például nagyobb sávszélességre van szükségük, mint az adminisztrátoroknak, és a NAS-nak hála nem kell mindenkihez kiépíteni a gyors hálózatot.

Az eszköz emellett rendelkezik két Thunderbolt 3-as porttal, így közvetlenül két Macbook Prót / iMac Prót is csatlakoztatható, akár 40 gigabites elérést biztosítva számukra. Ennek hátránya, hogy a Thunderbolt-kábel nagyon drága, előnye viszont – a videoutómunka-stúdió példájánál maradva –, hogy elég a két vágónak nagyon gyorsan elérnie a szervert, a többiek tudják használni a már meglevő hálózatot.

NAS vásárlás előtt érdemes felmérni, hogy milyen szolgáltatásokra lehet szükségünk. Ezek az eszközök könnyen használhatóvá, de elég összetetté váltak az évek folyamán. A bővíthetőség miatt érdemes a jelenlegi igényeinken túl gondolkodni, hiszen plusz merevlemezt vagy SSD-t könnyű a RAID tömbök megbontása nélkül beszerelni, egy- vagy kétlemezes eszköznél viszont erre utólag nincs lehetőség.

A nálunk járt TVS-X72XT a szolgáltatásai, felszereltsége és ára (550 000 Ft + plusz a meghajtók) okán inkább a vállalkozások számára lehet jó választás, de a QNAP ugyanezt a jól átgondolt rendszert és alkalmazásboltot futtatja az olcsóbb eszközein is, így a gyártó kínálatban bőven található az otthoni igényeknek sokkal inkább megfelelő hálózati meghajtó is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik