Tech hardverteszt

Ha ezt meglátod, biztosan elkap a retróláz

A Super FC280 végre egy olyan videojátékos kütyü, amit valóban szerettünk. Normális kijelző, az eredeti Nintendo-konzolokon látottakhoz nagyon hasonló játékok, remekül működő gombok és hamisítatlan Game Boy életérzés, pont mint 25 évvel ezelőtt. 4700 Ft-ért egy imádnivaló tárgyat kapunk, de az is tuti, hogy húsvéti ajándéknak is elfogadnánk.

Az előző retro konzolt, ami nálunk járt, annyira utáltuk, hogy szépen meg is büntettük két csillaggal. Mondanánk, hogy olvassátok el a róla tesztet, de maximum azoknak ajánlanánk, akik röhögni akarnak egy jót. Mostani tesztalanyunk, a Super FC280 annyira mindenben az ellentéte a korábbi csődtömegnek, hogy

már akkor imádtuk, amikor a dobozt kibontottuk.

A kézikonzol kinézetre a régi Nintendo Game Boy-okat másolja, igaz, abból emlékeink szerint nem volt átlátszó terepmintás, füstszínű kivitel. Aki viszont autentikus akar lenni, annak a fehér színűt ajánljuk, mert ez hasonlít leginkább az eredeti gépre. Az összerakás minőségére nem lehet panasz, a gombok például egyáltalán nem lötyögnek, és a klasszikus modellekhez képest komoly fejlődés, hogy a gépet teleszórták portokkal. Ez kifejezetten jól jön, ha a 8-bites zenével nem akarjuk sokkolni a családtagokat, ráadásul a jack csatlakozó mellett egy microUSB-t is találunk. Ezen keresztül tölthető az aksi, ami cserélhető, bónuszként pedig RCA-kimenetet is kapunk, ha nagyobb megjelenítőre tennénk ki a képet.

Ezt kapjuk rendelés után – Fotó: RendeljKínait

A legnagyobb menőség viszont a képernyő, ami az eredeti Game Boy-éval megegyező 3 hüvelykes kijelző. A minimál grafikás játékok nagyon frankón látszanak rajta, átjön a retróhangulat, nagy kanállal nyelhetjük az élményt, pont úgy, mint gyerekkorunkban. A gombok nyomásérzete teljesen olyan, mint régen, kicsit nagyobb erővel, de még pont kellemesen kellett böködnünk ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük.

Mitől jó ez, és mitől rossz a többi?

Nekünk az fontos egy retrócucc esetében, hogy a gyerekkori élményeinket fel tudjuk vele idézni. Nem baj ha gagyi, ettől hihető az egész, a lényeg, hogy közben jól használható legyen, és ezt a Super FC280-ban abszolút megtaláltunk. Pont olyan, mint régen a Game Boy, csak más színű. A játékok is nagyon hasonlóak ahhoz, amikkel sok évtizeddel ezelőtt szórakoztunk.

Igazi múltidéző – Fotó: RendeljKínait

A Mario 3 kezdő képernyőjén konkrétan hangosan felnevettünk, majd örömmel mászkáltuk be a térképet, miközben teljesen nyolcvanas évek érzetünk volt. A Bubble Bobble szintén nagy kedvenc volt gyerekkorunkban, órákat töltöttünk a 20 forintossal működő játékgépek előtt, és most is simán belefeledkeztünk a programba. Az viszont nagy kár, hogy a Golden Axe nincs a kínálatban. Összesen 400 játék van a belső memóriában, mindegyik egyedi program, bővítésre viszont nincs lehetőség.

Ami kifejezetten jó még a Super FC280 retro konzolban, hogy még a Nintendo kis ostobaságait is megtalálhatjuk benne. Például nincs vissza gomb, ha új játékot akarunk indítani, resetet nyomunk, majd lehet kikeresni a következőt. A másik, hogy nem lehet teljes oldallistát lapozni, csak egyenként a játékokat, ami a kétszázadiknál azért már nem annyira kellemes. Ennek ellenére nem tudunk haragudni a kütyüre, hiszen ez hozzátartozik a korszakhoz, amit megidéz.

Nagy előrelépés ugyanakkor a már említett 600 mAh-s aksi, ami 6-7 órányi játékot biztosít. Bár régen a ceruzaelemek tovább bírták, cserébe nem kell elmennünk a boltba újakért, ha lemerül a konzolunk.

A Super FC280 vicces extrája, hogy kontrollert is csatlakoztathatunk hozza. Ennek hála a két játékost engedélyező programokat akár ketten is tolhatjuk, amit ki is akartunk próbálni, de az alap kiszerelésnek nem része a kiegészítő, és a Gearbest oldalán sem találtuk meg. Elvileg „family pocket controller” néven valahol fellelhető, de mi csak egy ilyen egységcsomagot találtunk, ha valaki tényleg erre vágyna.

Összegzés

A Super FC280 abszolút visszaadja a gameboyozás érzetét. A külseje nem 100%-ban azonos az eredetivel, de a használata nagyon hasonló, és árad belőle a retro szeretet. Kissé idegesítő nyűgjei ugyan akadnak, viszont már nem ceruzaelemmel kell etetni, USB-n tölthető, és az aksi is cserélhető. Imádjuk, ráadásul csak 4700 Ft-ba kerül. Aki pedig egyéb retro konzolokra tágítaná a pupilláját, az erre keresgéljen.

Galéria
Fotó: RendeljKínait

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik