Tech

Egyszerre szomorú és röhejes, hogyan verik át a magányos nőket

Egy új, bizarr átverés terjed a különféle közösségi oldalakon, amiben valaki Jason Stathamnek álcázva magát próbál pénzt kicsalni nőktől. És vannak, akiknek rögtön meg is dobban a szívük a híresség fotóját látva, a Greater Manchester Police (GMP) rendőrség egy hónap alatt közel ezer bejelentést kapott olyan nőktől, akik kinyitották pénztárcájukat a pofátlan imposztornak.

Az eddigi információk szerint főleg Facebook-felhasználókat sikerült becsapni, egyikük meg is szólalt a BBC-nek. A névtelenségét kérő brit hölgy elmondása szerint éppen egy Statham rajongói oldalt böngészett az oldalon, amikor megkapta a csalótól az első üzenetet.

Arra gondoltam, milyen kedves gesztus tőle, hogy szóba áll a rajongóival.”

A beszélgetés ezután a titkosítást használó WhatsAppon folytatódott, ahol több mint száz üzenetet váltottak, eljutva addig, hogy a kamu-Statham szerelmet is vallott neki, majd több ezer dollárt kért kölcsön azzal a szöveggel, hogy a legutóbbi forgatásért járó fizetése csúszik, ezért komoly pénzügyi gondokkal küzd.

Így próbálják meg átverni és kihasználni a Facebookon
A közösségi média olyan, mint egy aknamező.

A nő elutalta udvarlójának a kért összeget, aki milyen meglepő, utána többé nem jelentkezett – ezért ma már nagyon butának érzi magát. Rajongása mellett szerinte az is szerepet játszhatott meggondolatlanságában, hogy egy nagyon nehéz életszakaszon ment keresztül, miután elvesztette édesanyját és vőlegényét is, ezért túlságosan befolyásolható volt érzelmileg.

Korábban mi is bővebben írtunk az úgynevezett romantikus csalásokról, amelyeknek főként az egyedülálló, idősebb nők a célpontjai. Őket jellemzően nehezebb magánéleti időszakban találják meg a csalók, mondjuk, válás után, mivel ekkor érzelmileg sebezhetőbbek, ekkor nagyobb eséllyel rávehetők arra, hogy pár kedves szó után akár a pénztárcájukat is kinyissák egy kedves új ismerősnek. A szélhámosok akár több hónapon keresztül is építik a kapcsolatot az áldozattal, beférkőzve annak bizalmába. Az USA nagykövetsége tavaly augusztus elején magyar nyelvű közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy ilyen romantikus csalásoknak áldozatai lehetnek magyar felhasználók is.

(Kiemelt kép: Apelles entertainment / Di Bonaventura pictures / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik