Tech

A Google nem akar rasszista robotokat

A Google új, belső ellenőrzőbizottságot állított fel, hogy biztosan garantálja: a vállalat etikusan és megfelelően bánik a mesterséges intelligenciával. A keresőóriás tavaly nyáron fogalmazta meg az új irányelveit az MI felhasználásával kapcsolatban, a bizottság ezeket fogja betartatni.

A bizottságban olyan szakértők kaptak helyet, akik a matematika, a számítástechnika, a mérnöki pálya, a filozófia, a külkapcsolatok vagy éppen a pszichológia legjobbjai.

Forrás: AFP / Jaap Arriens / NurPhoto

A csoport neve a Fejlett Technológiai Külső Tanácsadó Testület (Advanced Technology External Advisory Council) lett, és úgy tűnik, hogy a Google arra akarja majd használni, hogy a cégtől függetlenül ellenőrizze a mesterséges intelligenciával dolgozó eszközöket, különös fókusszal

az arcfelismerő rendszerekre és az azokat érintő, gépi tanulás okozta pontatlanságokra. 

A Google komolyan gondolja a dolgot: olyan szakembereket kért fel a bizottsági tagságra, akik az Oxfordi Egyetem, a Hongkongi Egyetem, a UC Berkeley és egyéb neves akadémikus intézetek kutatói – írja a The Verge.

A szabályozó testületekre nagy szükség van: a mesterséges intelligenciával dolgozó rendszerek közel sem tökéletesek, nemrég számoltunk be például a rasszista önvezető autókról, és a magas hibaszámmal dolgozó érzelemfelismerő rendszerekről. Ráadásul ott van a kínai megfigyelőállam is, amely egyre inkább durvul – már a gyerekeket is folyamatos megfigyeléssel tartják az iskolákban, nem árt, ha a Google egy kicsit szabályozza magát, mielőtt eljutna egy hasonló szintre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik