Tech

Kínában már a gyerekeket is megfigyelik

Kína tényleg a legjobb úton halad afelé, hogy a teljes körű megfigyelés országa legyen: az állami média szerint mostantól okos egyenruhákban járatják iskolába a gyerekeket, hogy ellenőrizhessék, milyen gyakran maradnak ki a tanításból. Az egyenruha riaszt, ha valaki idő előtt lépne le az épületből, az intézményben ráadásul arcfelismerő rendszer segítségével biztosítják be, hogy ne lehessen csalás a dologban.

Arról már többször írtunk, hogy Kínában lassan tényleg kiépül az a megfigyelőhálózat, ami alapján a polgárokat egy pontszámok alapján működő rendszerbe rendezhetik, de az még az eredeti elképzelésekben sincs benne, hogy a kiskorú gyerekeket is folyton ellenőrizzék. Az állami médiához tartozó Global Times szerint ez most megváltozik: okos egyenruha és arcfelismerő rendszer segítségével az iskolákban is biztosítani szeretnék a rendet, és bár azt mondják, hogy az intézményen kívül nem követik nyomon a gyerekeket, ezt persze senki nem tudja ellenőrizni.

Ilyen disztópiában biztos, hogy nem akarunk élni
Kínában már most olyan az élet, mint egy nagyon elrugaszkodott disztopikus sci-fiben, és ez már csak rosszabb lesz.

A cikk szerint legalább 800 gyerek már 2016 óta teszteli az egyenruhát Kína Kujcsou tartományában, ahol 10 iskolában vezetik be kötelezően a viselését. A ruhában két chip található, amelyek képesek lekövetni, merre jár a viselőjük, az iskolákban pedig arcfelismerő rendszer figyeli, hogy a megfelelő emberen vannak-e rajta – így nem lehet kijátszani az ellenőrzést, vagy valakire két egyenruhát adni.

Ha a tanuló előbb hagyja el az intézményt, mint ahogyan az órái véget érnének, a ruha riasztóval jelez. 

Nemcsak megfigyelésre jó a technológia: fizetni is lehet vele azonosítás után, és azt is jelzi, ha egy gyerek például elalszik az órán. Nincs több lazsálás a hátsó padsorban, Kína nagyon komolyan veszi az oktatást.

A kép illusztráció – fotó: PHILIPPE TURPIN / PHOTONONSTOP

A ruha kifejezetten strapabíró is: a Global Times cikke szerint 500 mosást kibír, és 150 Celsius-fokig hőálló. A tesztüzemben résztvevő iskolákban állítólag jócskán javultak a statisztikák, és több diák jár be rendszeresen, mint korábban – nem mintha lenne más választásuk.

Kínában már a tudósok sem menekülhetnek
Kiterjeszti rájuk a kreditrendszert, tanulva a CRISPR-babákkal hírhedté vált kutató esetéből.

Bár az egyenruhákat elsősorban azért fejlesztették, hogy megakadályozzák az iskolakerülést, nem garantálja semmi, hogy a gyerekeket a szabadidejükben nem fogják megfigyelni. A ruhákat gyártó Guizhou Guanyu Technológiai vállalat projektmenedzsere, Yuan Bichang azt nyilatkozta, hogy úgy döntöttek, a diákokat nem követik iskola után, de ebben azért elég rendesen ott a kimondatlan lehetőség: tudnák, ha akarnák.

És bár a ruhák elsősorban a tanároknak és a szülőknek jeleznek, az is elég valószínű, hogy az adatokat azért tárolják valahogy, amihez a családon és az iskolán kívül más is hozzáférhet, ha akar. Könnyen lehet, hogy hamarosan a kreditrendszerben az is számít majd, hogy valaki gyerekkorában mennyire volt iskolakerülő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik