Tech

Még tovább durvulnak Kína megfigyelési módszerei

Kína mindig is nagyon sok személyes adatot gyűjtött állampolgárairól, de az olyan új technológiák mint a mobilok és a mesterséges intelligencia tovább tágítják a határokat. Már arcfelismerő szoftverekkel ellátott kamerák figyelnek, gépagyak jósolják meg, ki követ majd el bűntényt, és lassan már nem csak arcvonások, de hang alapján is beazonosíthatóvá válik bárki. Az ország megfigyelési technológiákból álló eszköztára tavaly újabb hátborzongató módszerrel bővült egy helyi startup fejlesztésének köszönhetően.

A Watrix startup technológiája a személyeket járásuk és testfelépítésük alapján azonosítja. Tavaly novemberben Pekingben és Shanghajban már elkezdték tesztelni a szoftvert, aminek most megérkezett a 2.0-ás, még fejlettebb verziója.

A helyi South China Morning Post szerint a szoftver már még több faktor figyelembe vételével elemzi az emberek egyedi mozgását, legyen szó a test alakjáról, a karmozgás szögéről és egyéb jellegzetességeiről, vagy a lábfejek tartásáról. Ezen információkat egy adatbázisban gyűjtik személyekhez kötve. Kínában jelenleg több mint 300 ezer bűnözőt köröznek, köztük olyanokat is, akik szerepelnek a rendőrség birtokában lévő mozgóképeken – a későbbiekben őket is egyszerűbb lesz elkapni, ha közterületen tartózkodnak, hiába takarják le arcukat.

A megoldást fejlesztő Watrix AI vezetője, Huan Jongzen állítása szerint rendszerük akkor is képes személyeket azonosítani, ha azok éppen háttal állnak a kamerának, vagy eltakarták arcukat. Ezzel a megoldással a kamerákon keresztüli személyazonosításhoz már nem kell sem a személy arca, sem nagyfelbontású felvétel az alanyról, pusztán az, hogy mozgásban lássák az illetőt akár oldalról, vagy hátulról.

A startup elmondása alapján a járáselemző algoritmust nem lehet becsapni azzal, hogy adott személy másféle módon kezd el mozogni a megtévesztés érdekében, mivel nagyon sok jellegzetességét figyeli a testfelépítésnek. A rendszer 94 százalékos pontossággal dolgozik, mintafelismerést és gépi látást alkalmaz.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik