Tech

Beperelték a Facebookot a mészárlás miatt

A március 15-i új-zélandi mészárló Facebookon élőben közvetítette, ahogyan Christchurch két mecsetében lövöldözni kezdett. A közösségi oldalon az eredeti, élőben sugárzott videót 200-nál is kevesebb felhasználó látta, akik közül senki nem jelentette azt a moderátorok felé. A felvételek hamarosan YouTube-on is megjelentek, és kiderült, hogy a Facebook nagyjából 1,5 millió olyan videót távolított el platformjáról, amelyek a merénylettel voltak kapcsolatosak.

Kudarcot vallott a Facebook az új-zélandi terrortámadásban
A közösségi oldal a YouTube-bal együtt hiába próbálta megfékezni a feltöltött videókat.

Hiába a YouTube és a Facebook erőfeszítései, a közösségi média csúfos kudarcot vallott abban, hogy az 50 halálos áldozattal járó terrortámadásról ne terjedjenek tovább a felvételek. Mielőtt az élő videót eltávolították az archívumból, addigra már körülbelül 4000 megtekintés volt rajta. Az első jelentés a 17 perces videó vége után 12 perccel érkezett, azaz

összesen 29 percen át volt elérhető az oldalon.

z épp elég idő volt arra, hogy valaki feltöltse a videót egy fájlmegosztóra, majd a linket megossza a 8chan fórumon, ezután kezdett rohamosan terjedni a neten a felvétel, vagy annak valamilyen szerkesztett változata – írtuk korábban.

Muszlim férfi imádkozik az új-zélandi Christchurchben

Egy francia muszlimokat képviselő szervezet most mind a Facebookot, mind a YouTube-ot pereli azért, mert nem jártak el elég gyorsan és elég hatásosan az ügyben. A Facebook vizsgálja a feljelentés jogosságát, a YouTube azonban csak az irányelveiben az erőszakosságról megfogalmazott szabályokat idézi vissza – írja a BBC. Az új-zélandi muszlim közösségek is támogatják a kezdeményezést.

Korábban az új-zélandi hatóságok megjegyezték, hogy a Facebooknak az ilyen eseteknél gyorsabban kéne reagálnia, annak ellenére, hogy a közösségi oldal bejelentette: száz százalékosan együttműködik a rendőrséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik