Tech

Kudarcot vallott a Facebook az új-zélandi terrortámadásban

Mindig óriási kérdés, mi a szerepe a közösségi médiának a terrortámadások során – azon túl, hogy néhány nagyon fontos funkciót használunk (mint például a Facebook krízishelyzetben előbukkanó lehetőségét, amivel jelezhetjük, hogy biztonságban vagyunk), kétséges, hogy milyen kontent maradhat az oldalakon, és mi az, amit le kell szedni.

Nem ez volt a helyzet a pénteki új-zélandi lövöldözéssel, amelyet az elkövető élő videóban közvetített – egyértelmű, hogy az ilyen nem maradhat a platformokon.A Facebook persze azonnal levette a videót, ez viszont nem állította meg abban, hogy vírusszerűen terjedni kezdjen. Hamarosan a közösségi oldalon és YouTube-on is több verzióban megjelent, egyik platformon sem voltak képesek hatékonyan kiszűrni a másolatokat. A YouTube az elmúlt 24 órában több ezer videót távolított el, de még mindig nincs vége a másolatok felbukkanásának – írja a CNet.

Új-zélandi merénylet: 49-en meghaltak, 48-an megsérültek
Christchurch városát lezárták. Az ausztrál miniszterelnök szerint szélsőjobboldali támadás történt.

A videómegosztó mesterséges intelligenciát és a felhasználók jelentéseit használja arra, hogy kiszűrje a felvétel másolatait. Az igazi kérdés viszont az, hogy hogyan tudta az elkövető több mint negyed óráig minden probléma nélkül élőben közvetíteni a vérengzést, az eredeti videó ugyanis 17 perces, tehát eddig nem állították le a streaminget a közösségi oldalon.

Sebesültet visznek el a mentők az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. MTI/AP/Mark Baker

Az új-zélandi Facebook iroda egy sajtóközleményben azt nyilatkozta, hogy miután a rendőrség jelentette nekik az élő videót, azonnal levették, az elkövető Facebook-oldalával és Instagram-profiljával együtt. A közösségi oldal továbbra is monitorozza a felbukkanó videókat, a gyilkost támogató profilokat és az ezzel kapcsolatos álhíreket is.

A Facebook, YouTube és a Reddit is azon igyekszik, hogy az ilyen kontentet teljesen kitiltsa a felületéről – nemcsak a terrortámadásban érintettek miatt, hanem azért is, hogy a felvételek ne inspirálhassanak más, hasonló elveket valló embereket további mészárlásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik