Tech

Ezrek nézték önként a vérengzést

A Facebook vasárnap közölte, hogy 1,5 millió olyan videót távolított el platformjáról, amik a pénteki új-zélandi merénylettel voltak kapcsolatosak. A vérengzésben két mecsetet támadtak meg, 50 ember meghalt, több tucatnyian megsérültek. A merénylet elkövetője, Brenton Tarrant 28 éves ausztrál férfi a fejére erősített kamerával élőben közvetítette a támadást  a Facebookon és a Twitteren.

Az élőben közvetített lövöldözés videója vírusszerűen terjedni kezdett, hamarosan a közösségi oldalon és YouTube-on is több verzióban megjelent, az internetes cégek pedig egyik platformon sem voltak képesek kellő hatékonysággal kiszűrni a másolatokat. Akkor a Facebook közölte: továbbra is monitorozzák a felbukkanó videókat, a gyilkost támogató profilokat és az ezzel kapcsolatos álhíreket is.

Új-zélandi merénylet: 1,5 millió videót törölt a Facebook
Megállás nélkül dolgoznak a Facebooknál, hogy eltávolítsák a támadással kapcsolatos erőszakos felvételeket.

Hétfőn további számokat is közzétettek ezzel kapcsolatban egy blogbejegyzésben, amiben elképesztő számok vannak. A közösségi óriás jogtanácsosa, Chris Sonderby szerint az eredeti, élőben sugárzott videót 200-nál is kevesebb felhasználó látta, akik közül senki nem jelentette azt a moderátorok felé.

Mielőtt az élő videót eltávolították az archívumból, addigra már körülbelül 4000 megtekintés volt rajta. Az első jelentés a 17 perces videó vége után 12 perccel érkezett, azaz összesen 29 percen át volt elérhető az oldalon. Ez épp elég idő volt arra, hogy valaki feltöltse a videót egy fájlmegosztóra, majd a linket megossza a 8chan fórumon, ezután kezdett rohamosan terjedni a neten a felvétel, vagy annak valamilyen szerkesztett változata.

Ahogy azt már korábban is közölte az internetes óriáscég: az első 24 órában 1,5 millió videót sikerült eltávolítani, ebből 1,2 milliót már feltöltéskor sikerült blokkolni, mielőtt bárki megtekinthette volna. Mivel a videót többen is manipulálták, vagy módosították, így a Facebooknak nehezebb dolga van automatizált módszerekkel kiszűrni őket, a bejegyzés szerint ennek érdekében még fejlettebb eszközöket vetnek be, például hangelemzőt is.

Kiemelt kép: AFP / Recep Sakar / Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik