Tech

Ne dőljön be a Facebookon terjedő sületlenségnek!

A Facebook leállása alatt elkezdett terjedni egy körüzenet a felhasználók körében, miszerint ha nem intézkedünk, soha többé nem látjuk a leveleinket - természetesen csak egy újabb hoaxról van szó.

Már több mint 18 órája tart a Facebook eddigi legsúlyosabb leállása, ami világszerte érinti a felhasználókat. Magyar idő szerint tegnap délután 5 óra körül kezdődött, hogy a cég szolgáltatásaiban több alapvető funkció sem működik megfelelően, többen még ma délelőtt sem tudtak bejelentkezni fiókjukba. A közösségi oldalak leállása sokak számára igazi vészhelyzetnek számított, erre reagálva a rendőrség Új-Zélandon és Ausztráliában a Twitteren kérte az embereket, hogy legyenek olyan kedvesek, és ne hívják őket a nem működő oldalak miatt.

Még mindig tart a Facebook eddigi legsúlyosabb leállása
Most a bejelentkezésekkel van főleg baj, 18 órája már, hogy valami nem működik.

A felfokozott, némelyeknél már pánik közeli hangulatban nem meglepő mód egy körüzenet is elkezdett terjedni, amit mi ma reggel kaptunk meg egy ismerőstől azzal a szöveggel, hogy ő már nagyon sok helyről megkapta, és ő is ezért küldi tovább (NE!). Pánikra semmi ok – ha nem küldi tovább az üzenetet, semmi baj nem fog történni, sőt, egyenesen arra kérjük, hogy ne küldje tovább!

A levél szövege az alábbi:

„Ez az üzenet tájékoztatja felhasználóinkat arról, hogy a szerverek a közelmúltban nagyon elfoglaltak voltak, ezért kérjük, hogy segítsen megoldani ezt a problémát. Felkérjük az aktív felhasználókat, hogy küldje el ezt az üzenetet a névjegyzékben szereplő összes személynek, hogy erősítse meg az aktív Facebook-felhasználókat, ha nem küldi el ezt az üzenetet a Facebookon lévő összes partnere számára, és fiókja inaktív marad, ami az összes kapcsolat elvesztéséhez vezet. Mozgassa ezt az üzenetet. Az okostelefonod a következő 24 órán belül frissül, és új designt és új csevegőszínt fog kapni. Kedves Facebook-felhasználók, 23 órától frissítjük a Facebook-ot. 5:00 óráig ezen a napon. Ha nem küldi el ezt az összes névjegynek, a frissítés törlődik, és nem lesz képes kommunikálni a Facebook üzeneteivel.”

Erre érdemes figyelni!

Már az üzenet magyartalansága és furcsa szófordulatai is gyanúsak lehetnek, de örökérvényű, hogy a Facebook nem azzal figyelmezteti a felhasználókat ilyen súlyos problémák idején, hogy körüzenetek küldésére buzdítja őket. Ha valamilyen biztonsági beállításra, vagy intézkedésre kell figyelnünk, arról a hírfolyam tetején értesítenek minket, vagy a megadott e-mail címünkön, továbbá mindig adnak ki hivatalos közleményt is – és általában ezekről mi is mindig beszámolunk.

Nem, a Facebook nem törli az inaktív csoporttagokat
Valóban változás történt a csoportokban, de nem úgy, ahogy a felhasználók hiszik.

Az pedig főleg nem életszagú, hogy a retorzió az lesz, hogy soha többé nem látjuk az üzeneteinket – ennek se dőljünk be soha! Igaz, most a Messengeren terjedő üzenethez nem járt letöltendő csatolmány, vagy kártékony frissítéscsomag, és vélhetően csak egy ártalmatlan heccről van szó, de az elvetemültebb kiberbűnözők  ilyen módon akár vírusos programok letöltésére is rávehetik a felhasználókat.

A Facebookon időről időre felbukkannak ilyesmi hoaxok, legutóbb az terjedt futótűzszerűen, hogy az inaktív tagokat törlik a csoportokból, ezért egy üzenet miatt mindenki kommentelni kezdett – de a fenyegetés ebben a formában nem volt igaz.

Rendszeresen visszatér a felhasználók falain az az összeesküvés-elmélet is is, amiben arról írnak, hogy a Facebook titokban egy olyan algoritmust mozgósít, ami miatt csak 25 kiválasztott ismerősünktől látunk posztokat, de a közösségi oldal ezt is cáfolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik