Tech

Kamunak tűnik a Facebookról szóló összeesküvés-elmélet

A felhasználók körében december óta kering egy pletyka, miszerint a Facebook titokban egy olyan algoritmust mozgósít, ami leszűkíti azt, hogy mely barátoktól dob fel posztokat a hírfolyam, egész pontosan csak 25 kiválasztott ismerősünktől válogat, a többieket pedig kizárja – ezért lehet az, hogy bizonyos emberektől gyakorlatilag semmit nem látunk.

A hír futótűzszerűen terjedt szét a közösségi hálózaton, főleg azután, hogy januárban újabb nagy változásokat vezetett be a Facebook – előtérbe helyezi az ismerősöket, kevesebb a poszt az oldalaktól.

Az alábbihoz hasonló posztokat kezdtek el írni és megosztani a felhasználók:
„A hírfolyamot kontrolláló algoritmus csak ugyanattól a pár embertől mutat tartalmakat, körülbelül 25-től. Az ő rendszerük választja ki, kitől mit olvashatsz, de én magamnak szeretnék választani. Ezért megkérnélek arra titeket, hogy hagyjatok kommentben nekem egy hellót, egy matricát, vagy amit szeretnétek – ne csak lájkoljatok, hanem küldjetek is valamit, így feltűnhettek a hírfolyamomban. Van pár érdekes hírem számotokra, de szeretnék biztos lenni abban, hogy elérlek vele titeket.”

A közösségi oldal szóvivője is reagált minderre, hoaxról van szó:

A hírfolyam tartalmait aszerint rangsoroljuk, hogy mennyire lehet releváns a felhasználónak, és bár változtattunk pár dolgon, ami növeli a barátoktól megjelenő posztok számát, nincs korlátozva 25 emberre.”

A Facebookot régóta kritizálják hatalmas elérése és befolyásolása miatt, főleg az úgynevezett szűrőbuborék kapcsán, mivel az algoritmus szűri meg, milyen információk érik el az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik