Tech

Még mindig tart a Facebook eddigi legsúlyosabb leállása

Magyar idő szerint tegnap délután 5 óra körül több ország felhasználói is jelezték a szolgáltatások kimaradását követő downdetector.com-on, hogy a Facebook, a Messenger és az Instagram sem működik megfelelően: hibát jelez a rendszer, ha posztokat lájkolnának, hozzászólnának valamihez, mi pedig azt tapasztaltuk, hogy nem tudunk cikkeket időzíteni, sem új posztokat közzétenni. Sokan be sem tudtak jelentkezni fiókjukba.

A cég pár órával később azt reagálta, hogy már dolgoznak a problémán, amit a jelek szerint mára sem sikerült teljesen megoldani, hivatalos közleményt pedig azóta sem adtak ki.

Olvasónk jelezte, hogy reggel óta nem tud bejelentkezni a Facebookra, mi pedig fél 11 körül arra lettünk figyelmesek, hogy ahogy tegnap este is, átmenetileg ismét nem tudjuk megosztani cikkeinket a 24.hu Facebook-oldalán. Egyeseknél az oldalak betöltése a megszokottnál sokkal lassabb, köhög, akadozik a szolgáltatás.

Forrás: Downdetector

A Downdetector térképére rápillantva látszik, hogy több európai országban még mindig piros pöttyöket jelez a hibabejelentő, a hozzászólások szerint akinek a bejelentkezéssel van gondja, annak kódot küld a rendszer, ami sose érkezik meg. Erről számolt be egy olvasónk is.

Ez azt jelenti, hogy már több mint 18 órája akadozik a szolgáltatás, ráadásul világszerte, amire korábban még sosem volt példa – ez a Facebook eddigi legnagyobb leállása, amit főleg a hirdetők és a kiadók éreznek meg.

Néhány találgatás felreppent azzal kapcsolatban, hogy a szerverek problémáját esetleg egy nagyobb elosztásos túlterheléses támadás (DDoS) idézhette elő, de a Facebook ezt elutasította.

Ahogy tegnap írtuk: ez nem csak azért érdekes, mert ritkán esik meg olyan, hogy minden Facebook-szolgáltatás egyszerre rakoncátlankodjon ilyen hosszú időn keresztül, hanem mert szintén tegnap, hajnal négy körül a Google szolgáltatásai is furcsa jelenségeket produkáltak. Világszerte több ezer visszajelzés érkezett a felhasználóktól azzal kapcsolatban, hogy a Gmail, a Drive, a Hangouts és a Térképek is akadozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik