Tech tesztlabor

Kipróbáltuk a Huawei méregdrága hajlítható kijelzős mobilját

Az idei év egyik legerősebb trendje biztos, hogy a hajlítható kijelző lesz a mobiltelefonok piacán, hiszen a gyártók egyre másra mutatják be az ilyen technológiával készült, nem mellesleg irgalmatlanul drága készülékeiket. Múlt héten a Samsung villantotta meg a saját megoldását, őket követte a Huawei vasárnap, és azóta a kínai Oppo, és Nubia is előállt hasonló kütyüvel.

Itt a Mate X, a Huawei hajlítható kijelzős, eszetlenül drága mobilja
A kínai gyártó is lerántotta a leplet első hajlítható kijelzős készülékéről.

A Samsung hajlítható kijelzős telefonját csak vitrinek mögött kiállítva látható a Barcelonában zajló Mobil Világkongresszus (MWC) szakkiállításon, viszont a Huawei kütyüjét zárt ajtók mögött kézbe tudtuk venni, így egy kicsit közelebbről is megismerkedhettünk a Mate X névre keresztelt készülékkel.

Hajlítva is simán működik minden – Fotó: 24.hu

JÓL MŰKÖDIK

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a hajlítható kijelző remekül működik. A telefon külseje egy rugalmas OLED képernyő, aminek köszönhetően a Mate X összecsukott állapotban egy 6,6 hüvelykes elülső és 6,38 hüvelykes hátulsó kijelzővel rendelkező telefon, ami szépen kihajtható egy 8 hüvelykes tabletté.

A hátlapon a kijelző mellett találunk egy fekete keretet: ezen kapott helyet a három Leica gyártmányú kamera, a vaku, illetve egy extra gomb, amit lenyomva nyitható szét a képernyő – a visszazáráshoz ugyanakkor nincs szükség hasonló mozdulatra, a képernyő szépen visszapattan a helyére.

A kijelző előtt nincs üveg, egy műanyag felületről beszélünk, amit megérinteni fura érzés egy hagyományos telefon után, ugyanakkor a használatra ez nincs befolyással. Ami a mechanizmust illeti, egészen lenyűgöző látni, ahogy a szoftver zökkenőmentesen kezeli a változást: legyen szó a nyitóképernyőről vagy egy éppen futó alkalmazásról, a hajlítás kezdetének pillanatában a 6,6-os kijelzős megjelenítés szinte azonnal átvált a 8 hüvelykesre – még azt sem kell megvárni, hogy a tablet mód stabilan „kifeszüljön” már hajlított állapotban a helyére kerül minden.

A Mate X kinyitott állapotban – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A Mate X-et kifejezetten érdekes élmény hajtogatni, érződik, hogy a technológia ezen része már kiforrott, viszont a kezünk ügyébe került készülék szoftvere még messze nem végleges: a pár perces demó során például lefagyott, volt, hogy nem érzékelte az érintéseket, szóval a fejlesztőknek még lesz dolga rendesen, mire minden tökéletesen fog működni a 2299 euróra beárazott készüléken.

Ez persze még a kisebbik baj, javítani, frissíteni bármikor lehet az operációs rendszeren, az nagyobb fejtörést okoz, hogy már pár perces bemutató során világossá vált: hiába lenyűgöző, hol tart a technológia, gyakorlati szempontból nem egyértelmű, hogy miben nyújt annyival többet a Mate X, mint egy okostelefon vagy egy tablet, hogy érdemes legyen 730 000 forintnál többet is kifizetni érte.

Előlap becsukott állapotban – Fotó: 24.hu

Mert az egymás mellett/alatt futó alkalmazások multitasking lehetősége, illetve a hátlapi képernyővel megkönnyített szelfizés lehetősége csak keveseknek ér ennyi pénzt. És hiába kapunk egy 8 hüvelykes kijelzőt kihajtogatva, a képarány nem igazán alkalmas videózásra, a fényképezést sem feltétlenül teszi kényelmesebbé vagy jobbá, a készülékért kért összeg pedig egész egyszerűen túl magas ahhoz, hogy elfogadjuk az érvet, miszerint így tényleg egy készülék képében lesz telefonunk és táblagépünk.

Arról nem is beszélve, hogy bár a dizájn pofás, és gond nélkül megy az átalakítás, de az elég problémás, hogy a készüléket borító kijelzőt nem védi semmi, a műanyag pedig igencsak sérülékeny. Ezzel ráadásul a Huawei is tisztában van, hiszen a demót tartó úriember szinte végig gondosan ügyelt arra, hogy a telefont arra a kis szövet tartóra helyezze, amiben a készülék a helyszínre érkezett.

Hátlap becsukott állapotban – Fotó: 24.hu

A hajlítható kijelzős technológia tehát itt van, működik, képes elvarázsolni az embert, ugyanakkor az még egyáltalán nem látszik, hogy ez pontosan mire is lesz jó a felhasználóknak. Ezzel persze nem leírni akarjuk az újszerű megoldást, sokkal inkább arról van szó, hogy még a gyártóknak és a fejlesztőknek is ki kell találni, hogy miképp lehet ezt fejlesztést úgy használni, hogy valóban értelme és haszna legyen – mert jelenleg úgy tűnik (és ez nem csak a Mate X-re vonatkozik), csupán arra jó, hogy tíz percig villogjunk vele az ismerősöknek, de a mindennapi használatot egyelőre semmilyen szinten nem reformálja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik