Tech
vector cartoon illustration

Örülj, hogy netezhetsz, mert máshol nem tudnál

A Föld népességének már több mint fele internethasználó, és bár azt hihetnénk, hogy a szabad információáramlás miatt megszületett világhálón mindenki ugyanazokhoz a tartalmakhoz férhet hozzá, ez korántsem igaz. A szolgáltatások elérésébe néhol erősen beleszólnak a kormányok, így teljesen máshogy néz ki például egy kínai fiatal közösségi médiás rutinja, mint mondjuk egy magyaré.
Korábban a témában:

Az internet az elmúlt évek során annyira erőteljes felületté vált, hogy a kormányok, cégek és szervezetek is próbálják felügyelni a velük kapcsolatos tartalmakat, elnyomni a kritikus hangokat. Ez pedig sokkal többet jelent annál, minthogy melyik weboldalt tölti be a böngésző, és melyiket nem – azt is befolyásolja, hogy mit tartanak az emberek igaznak, mit gondolnak a világról.

Főleg négy országban, Indiában, Kínában, Kubában és Oroszországban csöppennénk szokatlan helyzetbe, ha netezni kezdenénk.

Van, ahol üzletszerűen kölcsönzik a tartalmakkal teli winchestereket, és inkább megvárják a személyes találkozót, amíg egy kormányellenes cikkről számolnak be a barátaiknak, Indiában pedig több száz résztvevős lincselések alakulnak ki pusztán a WhatsAppon terjedő álhírek miatt.

INDIA

Mivel Indiában a legmagasabb a világon az okostelefon-tulajok száma, nem meglepő mód itt sokkal meghatározóbbak netezés szempontjából a mobilappok. A legtöbben, több mint 200 millióan a Facebook által birtokolt WhatsApp nevű csevegőt használják kapcsolattartásra, és mivel az ország több mint fele funkcionális analfabéta, inkább hangklipekkel, emojikkal kommunikálnak, mintsem szöveges üzenetekkel.

Ugyan a világ lassan minden országában nagy problémát jelentenek az álhírek, Indiában különösen,

akár gyilkosságba torkolló feszültséget is képesek szítani.

2018 során több lincselés is történt: a közösségi médiában olyan hírek kezdtek terjedni, miszerint bevándorló gyerekrabló bandák vadásszák az indiai gyerekeket. Ugyan a rendőrség több alkalommal is közölte, hogy a hírek hamisak, a szülők egy része rettegni kezdett. Amint gyanús alakok tűntek fel egyes kerületekben, a WhatsAppon riasztani kezdték egymást az emberek, majd utcára vonultak.

This photo illustration shows an Indian newspaper vendor reading a newspaper with a full back page advertisement from WhatsApp intended to counter fake information, in New Delhi on July 10, 2018. - Facebook owned messaging service WhatsApp on July 10 published full-page advertisements in Indian dailies in a bid to counter fake information that has sparked mob lynching attacks across the country. (Photo by Prakash SINGH / AFP)
[central_NewsletterWidget pos="roadblock"] A WHATSAPP ÚJSÁGHIRDETÉSBEN FIGYELMEZTET AZ ÁLHÍREKRE – Fotó: Prakash SINGH / AFP

Tavaly júliusban a Google egyik szoftvermérnöke halt bele sérüléseibe, miután egy félreértés miatt 200 fős tömeg ment neki és további három társának. 32 ember letartóztattak, köztük annak a WhatsApp csoportnak az adminisztrátorát is, aki közzétette az uszító üzenetet. Többek között az ilyen esetek vezettek odáig, hogy a csevegőapp fejlesztői idén januárban bejelentették, világszerte korlátozzák az üzenetek továbbosztását, egy felhasználó mindössze öt alkalommal továbbíthat egy üzenetet, hírt, ezzel elejét véve a félrevezető tartalmak tömeges terjesztésének.

KUBÁBAN A WINCHESTER AZ INTERNET

Kubában erősen korlátozott a nethez való hozzáférés és rendkívül drága is, így főleg bizonyos munkakörök szakemberei használják aktívan, főleg kutatók, hivatalnokok, orvosok, mérnökök, újságírók – összességében a kubaiak mindössze öt százaléka fér internethez rendszeresen. Az emberek javarészt a parkokban elérhető wifi-hálózatokon keresztül tartják a kapcsolatot rokonaikkal, nem ritka az a látvány, hogy többen is a parkban folytatnak egyszerre videohívásokat.

HAVANA, CUBA - SEPTEMBER 23:  A woman uses her mobile phones to connect to the internet and speak with her relativies abroad while her daughter illuminates her face with her mobile in a public square with Wifi conectivity to the internet in Central Havana on september 23, 2015. Cuban People use the internet communications to get in contact with their families abroad and also for social media despite not all internet services are available in Cuba. Carlos Becerra / Anadolu Agency
VIDEOTELEFONÁLÁS A PARKBAN – Fotó: AFP – Carlos Becerra / Anadolu Agency

A számunkra hétköznapinak tűnő tartalomfogyasztás, így a sorozatnézés, vagy a cikkek olvasása nem is a neten zajlik, hanem az úgynevezett „el paquete semanal” (Weekly Package, avagy heti pakk) elnevezésű szolgáltatásokon keresztül valósul meg, amik már 2008 óta jelen vannak az országban. A heti pakk egy olyan külső merevlemezt takar, ami több ezer órányi médiatartalmat kínál a felhasználóknak, és üzletszerűen kereskednek vele az alternatív piacokon.

A kubaiak Netflixe így lényegében egy winchester,

amolyan offline internet, így kerülik meg az állami média cenzúráját, és küszöbölik ki a hozzáférési nehézségeket. Hetente jellemzően két amerikai dollár a szolgáltatás ára, de akinek csak bizonyos tartalmak kellenek, már mindössze egy dollárért is hozzájuk juthat.

A lemez csatlakoztatása után a felhasználó több mint 50 mappában böngészhet, ahol választhat szkennelt újságcikkek (pl. a spanyol Forbes), sorozatok, filmek, lementett netes cikkek közül, de akár mobilappok telepítőfájljait is innen szerezheti be.

The Internet in Cuba is problematic, expensive and controlled by the government. Despite the recent infiltration of Wi-Fi networks in the Caribbean nation, only 5% of the Cuban people can access the Internet. Since technological backwardness has always made it difficult, the connection has been restricted to certain professions: officials, military, doctors, engineers, artists, academics, journalists and tourists. (Photo by Alvaro Fuente/NurPhoto)
KUBÁBAN DRÁGA ÉS RITKA MÓKA AZ INTERNET – Fotó: Alvaro Fuente/NurPhoto

Az 52 éves Elena Llera számára teljesen normális napi rutin, hogy este egy USB-sticket rádug a tévéjére egy török szappanopera miatt, és csak a hírek miatt vált át az állami csatornára. Ugyan van nyilvánosan elérhető wifi park a házától nem messze, hetente csak kétszer csatlakozik, hogy felhívja a Miamiban élő nagynénjét. Egy órányi internethasználat ugyanis egy átlagos napi bérbe kerül.

Ha tehetném, mindenfélére használnám az internetet, hogy tanuljak a politikáról és a kultúráról. De nem tehetem meg, mert nagyon drága.” – mesélte a The Guardiannak.

KÍNA

Alternatív internet terén talán Kína a legszélsőségesebb példa. Korábban már többször írtunk róla, hogy a kínai kormány erőteljesen igyekszik kontrollálni az internetet. Saját protokollt, saját szabványt kezdtek fejleszteni a doméncímek készítésére, saját elosztórendszereket, és ami a legfontosabb: saját szabályzásokat és törvényeket, mindezt a cenzúra érdekében.

Ennek egyik példája a Kínai Nagytűzfal, ami elvágja a kínaiakat az olyan nyugati cégek szolgáltatásaitól, mint például a Facebook, az Instagram, a Twitter, a Gmail vagy a YouTube. Ezeket csak VPN-nel, azaz virtuális magánhálózatokkal tudják kijátszani.

Connection lines Around Earth Globe, Futuristic Technology  Theme Background with Light Effect
Most hasad meg és születhet újjá az internet
A világháló atyja besokallt a nagy a techcégektől, új internetet hozna létre.

Nem csak bizonyos oldalakra, de a hatóságok által tiltot kulcsszavakra sem lehet keresni, mert jogilag elszámoltatható érte a netező. Tavaly márciusban olyan kifejezéseket kezdtek el tiltani, mint a „nem értek egyet”, „élethosszig tartó”, és átmenetileg az „n” betűt is, miután az állampolgárok arra kezdték el használni a betűt, hogy kritizálják vele a Hszi Csin-Ping hatalmát megszilárdító újabb lépést.

Egy átlagos kínai huszonéves fiú napja így néz ki: felkel, tíz percet tölt a telefonján üzenetek olvasásával, majd lájkolja a barátai posztját Kína legnépszerűbb csevegőjében, a WeChaten. A munahelyére beérve is WeChaten keresztül kapja meg a napi teendőket a főnökétől, az ebédet pedig a Meituan nevű ételrendelő appal kéri magának. Ha este moziba menne a barátnőjével, akkor az Alipayen keresztül foglal jegyet, ami kínai Alibaba szolgáltatása.

--FILE--A mobile phone user uses the WeChat Payment on the messaging app Weixin, or WeChat, of Tencent, on his smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 22 February 2015.

China's WeChat Pay, in cooperation with the Galeries Lafayette Group's BHV Marais, launched a smart department store solution aimed at meeting Chinese tourists' needs, the Chinese company said in a statement late Tuesday. "Following this cooperation, WeChat Pay is enhancing its effort in helping European businesses connect with Chinese tourists to realize WeChat's 'One For Billion' initiative (which) is its latest initiative of cross-border business," the statement said.
KÍNÁBAN A WECHATET HASZNÁLJÁK LEGTÖBBEN – Fotó: AFP

A korábban Kanadában tanuló, 24 éves Wang Nan több év után tért vissza Kínába, ezért több olyan dolgot is nélkülöznie kell, ami addig természetes volt számára. Az általa használt virtuális magánhálózat (VPN) nem mindig működik, és több olyan cikket sem tud elolvasni (például egy melegközösségről szólót) a cenzúra miatt, ami nyugaton nem számít érzékenynek. A kínaiak egy része úgy próbálja kijátszani a cenzorokat, hogy lementett képeket küldenek a cikkekről.

Ha egy érzékeny témárl vagy cikkről szeretnék beszélni a barátaimnak, azt nem WeChaten teszem, hanem megvárom, amíg személyesen találkozunk” – mesélte a The Guardiannak.

OROSZORSZÁG

Ugyan Oroszországban nincs tűzfal, ami elválasztaná az oroszokat a Facebooktól, vagy a Google szolgáltatásaitól, a kormány a helyi szolgáltatokat reklámozza és támogatja. A Google orosz megfelelője például a Yandex, a Gmail megfelelője a Mail.ru, a Facebook helyett pedig a Vkontaktét használják.

A cégek erőteljesen próbálják tartani piaci részesedésüket a külföldi internetes cégekkel szemben, méghozzá sikerrel: az országban legtöbbet használt kereső a Yandex, és nem a Google, ráadásul

több orosz használja a Vkontaktét és az Odnoklassniki nevű közösségi szolgáltatást, mint a Facebookot.

A kormány nem csak gazdasági okok miatt tesz így: a másik fő cél, hogy az oroszok adatait az országban tárolják, és azon ne nyerészkedjenek a nyugati cégek. Korábban már próbálták törvényekkel arra kötelezni a Facebookot és a Twittert, hogy orosz adatközpontokban tároljanak adatokat, de ez nem járt sikerrel.

3032940 02/18/2017 Vkontakte social media page as seen on a smartphone screen. Natalia Seliverstova/Sputnik
AZ OROSZOK FACEBOOKJA, A VKONTAKTE – Fotó: AFP /Natalia Seliverstova/Sputnik

Az orosz közül a Facebookot leginkább azok használják, akiknek külföldi barátaik vannak, de a régi ismerősök, iskolatársak felkereséséhez a Vkontaktén lógnak. Az állam kapcsolata a helyi közösségi szolgáltatásokkal és a felhasználóikkal viszont ellentmondásos: nemrég több Vkontakte felhasználót is szélsőségesség vádjával letartóztattak, miután átvizsgálták fiókjukat politikai tartalmak miatt.

A tavalyi nyár során legalább négy pert indítottak Vkontakte-felhasználók ellen, amiért olyan mémeket posztoltak, amiken a Trónok harca c. sorozat Jon Snow nevű szereplője helyett Jézus Krisztus látható, és azt kiáltja: „Jon Snow feltámadt!”. A hatóságok szerint ez mélyen sértette a keresztény vallású oroszokat. 2017-ben több mint 400 ügy indult közösségi média tartalmak megosztása miatt, többek közt a Vkontakte platformján, mert az a legkönnyebben ellenőrizhető felület a kormány számára.

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73424114, Heller Ńgnes filozůfus NŠdas Pťter Ūrů 70. szŁletťsnapjŠn a Sanoma budapesti kŲzpontjŠban, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Kornis Mihály: Szeretlek, Heller Ági

A pénteken elhunyt, világszerte elismert filozófus kilencvenedik születésnapjára írt szöveggel emlékezünk Heller Ágnesre. Az író szerint a nagy magyar gondolkodó megvehetetlen és megalázhatatlan volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Image: 73907887, BarnŠk LŠszlů szŪnťsz ťs Horgas ŃdŠm koreogrŠfus., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.