Tech

Kína betiltotta az N betűt az interneten

Kínában átmenetileg megtiltották az N betű-t tartalmazó üzenetek posztolását különféle weboldalakon, miután az állampolgárok arra kezdték el használni a betűt, hogy kritizálják vele a Hszi Csin-Ping hatalmát megszilárdító újabb lépést.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból a kitételt, ami szerint az ország elnöke és az alelnöke csupán két ciklusra választható meg. Jelenleg Hszi Csin-Ping az államfő, aki már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához.

Az országban a megszokott módon próbálnak elhallgattatni minden kritikus hangot, így a Weibo nevű közösségi oldalon és a WeChaten is támadásba lendültek a cenzorok, akik listába szedték a tiltott kifejezéseket.

Az online párbeszédekben többek közt ezeket a fogalmakat kezdték el cenzúrázni: „a történelem vasfoga”, „uralkodóm”,  „szép új világ”, „állatfarm”, „1984″, „nem értek egyet”, „halhatatlanság”, „rabszolgaság”, „személyi kultusz”, és az „N” betű. A találgatások szerint utóbbit azért, mert az „N” határozatlan számot, vagy akár végtelenséget jelent Kínában, hasonlóan az egyenletekben használt x-hez. Az N betű tiltása mindössze egy napig tartott, kedd reggelre már tudták használni azt a felhasználók.

Micimackót már tavaly nyáron betiltották a netcenzorok, mert a kínai internetezők között elterjedt egy montázs, amelyen Hszi Csin-ping kínai elnök és Barack Obama közös fotóját egy olyan képhez hasonlítják, amelyiken Micimackó Tigrissel szerepel.

Ha valaki a Weibo közösségi oldalon kínai nyelven szeretné posztolni Micimackó nevét, vagy a többi tiltott kifejezést, csak egy válaszüzenetet kap, miszerint az általa közzétenni kívánt tartalom illegális.

(MTI, ChinaDigitalTimes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik