Tech

Elon Musk még részecskegyorsítót is olcsóér’ tud építeni

Lassan tényleg kiderül, hogy Elon Musk mindenhez ért, vagy mindenhez talál olyan embereket, akik értenek hozzá - most éppen részecskegyorsítóban gondolkodik, amihez az alagutat állítása szerint sokkal kevesebb pénzért tudná felhúzni, mint amennyit a hamarosan épülő Jövőbeli Körkörös Ütköztető (Future Circular Collider) kivitelezésére szánnak.

Elon Musk közösségi médiás szereplése lassan kezd Donald Trumpéhoz hasonlítani – ahelyett, hogy diszkréten kezelné a közelgő projektjeit, Twitteren henceg velük, és persze nagyzol egy kicsit, ahogy azt tőle már megszokhattunk. Most éppen az MIT tweetjére válaszolt az új, hamarosan épülő részecskegyorsítóval kapcsolatban, amihez a szükséges nagyjából 100 kilométeres alagutat szerinte több milliárd euróval olcsóbban tudná felhúzni.

A szakértők szerint a tervezett ütköztető, a Future Circular Collider (FCC) sokat segít majd részecskefizikusoknak az egész 21. században. Az FCC a mostani rendszereknél majdnem négyszer hosszabb és tízszer nagyobb erejű lesz. Az új részecskeütköztetőt azért akarják létrehozni, hogy a legmodernebb, szupererős mágneseket használva új kísérleti lehetőségeket teremtsenek a fizikába. Az új berendezéssel többek között azt is pontosan tanulmányozhatják majd, hogy hogyan lép interakcióba egy Higgs-bozon egy másik Higgs-bozonnal. Az FCC felépítésének teljes költsége elérheti a 24 milliárd eurót (7759 milliárd forint).

Igazi szörnyeteget akarnak építeni
Minden korábbinál erősebb hadronütköztetőt akarnak építeni.

Musk számára nem új az alagútépítés, a The Boring Company-val már korábban is dolgozott ilyen projekteken: például a Los Angelesben húzódó alagút, amelyben pár hét múlva már ultragyors szerelvények fognak közlekedni. Ezzel Musk kiváltaná a közlekedési dugókat, és ha nagy sikere lesz a próbálkozásnak, akkor akár más városokban is bevezethetik.

Musk megmutatta a jövőbe vezető alagutat
Elon Musk bejárta azt az alagutat, melyben vállalata ultragyors szerelvényei fognak közlekedni.

Szóval, Musk szeret alagutakat építgetni, most viszont tényleg nagy fába vágná a fejszéjét: úgy gondolja, hogy több milliárd eurót spórolhatna a CERN-nek (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet), ha ő fúrhatná az utat a részecskegyorsítóhoz. Mindezt Twitteren közölte az MIT cikkéhez válaszul: megírta, hogy a CERN igazgatójával ők már beszéltek arról, hogy neki adják a projektet.


A CERN médiafelelőse elismerte, hogy Musk és Fabiola Gianotti tényleg találkoztak egy nem hivatalos összejövetelen, és beszéltek a közös munka lehetőségeiről, de konkrétum még egyáltalán nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik