Tudomány

Egy gép lehet a Mars első telepese

A SpaceX-vezér Elon Musk és vállalata azon dolgozik, hogy 2030 előtt létrejöjjön az első Mars-bázis. A vörös bolygó első lakója Musk szerint akár egy mesterséges intelligencia is lehet.

Elon Musk egy Twitteren feltett kérdésre azt válaszolta, hogy nagyjából 30 százalék esélyt lát arra, hogy az első telepes egy mesterséges intelligencia (MI) legyen – írja az Inverse.

A SpaceX jelenleg azon dolgozik, hogy 2022-re eljuttasson két Kibaszott Nagy Rakétát, pardon, Starship-Super Heavyt a Marsra. 2024-ig újabb két rakétával felszereléseket, további két űreszközzel pedig embereket szállítanának a vörös bolygóra.

Novemberben Musk azt mondta, hogy az első kolónia 7-10 éven belül épülhet ki.

Bár a Marson tanyázó MI ötlete elsőre sci-fibe illőnek tűnhet, valójában nem ez lenne az első alkalom, amikor mesterséges intelligenciát alkalmaznak a vörös bolygón.

A NASA már többször bízott kisebb feladatokat az MI-re: mesterséges intelligenciával terveztek olyan kódot a Curiosity rover számára, amellyel csökkenthették a marsjáró kerekeire nehezedő nyomást, a Neurala vállalat pedig olyan szoftvert hozott létre, amely a Curiosity navigációját segíti.

Az MI-ben ugyan rengeteg lehetőség rejlik, sokan viszont óvatosan állnak a témához. Musk például 2017 júliusában arról beszélt, hogy az MI az egész civilizációra veszélyt jelenthet, ezért törvénnyel kell szabályozni.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik