Tudomány

Musk megmutatta a jövőbe vezető alagutat

Elon Musk a Twitteren mutatta meg, hogy milyen besétálni vállalata, a Boring Company Los Angeles alatt húzódó alagútját. A járatban bő egy hónap múlva ultragyors szerelvények fognak közlekedni.

A tervek alapján a föld alatti szerelvények elsőként Los Angeles mélyén fognak közlekedni, és amennyiben a projekt beválik, úgy más nagyvárosokban is kialakítják a hálózatot. A mintegy 3 kilométer hosszú tesztalagút Los Angeles délnyugati részén húzódik, és december 10-én fog megnyílni – írja a Digital Trends. December 10-e után a helyiek néhány napig ingyen használhatják majd a hálózatot.

Ma este bejártam a Boring Co. LA alatti alagútjának egész hosszát

– írta Elon Musk egy bejegyzésben. A vállalkozó szerint a járat zavaróan hosszú – Musk valószínűleg nem járt még a kínai Kanton 3-as metrójának 60,4 kilométer hosszú alagútjában.

A Los Angeles-i járat a SpaceX központjától nem messze indul. Az alagút dizájnja nem túl megkapó, igaz, Muskék célja egyelőre csak annyi, hogy meggyőzzék a városvezetést: érdemes használni egy efféle hálózatot.

A tervek szerint a kocsik mintegy 240 kilométer per órás sebességgel szállíthatják majd a gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat és autósokat. A gyalogosokat és a járműveket liftek segítségével vinnék le a felszín alá, a lifteket pedig akár irodaházakba és magánépületekbe is bevezethetnék. Az utasokat mellékjáratokról terelnék rá a főalagútra, így a szerelvényeknek nem kellene minden megállónál megállniuk.

Muskék nagyon bíznak benne, hogy vállalatuk a jövő közlekedési rendszerét építi.

A fejlesztés további érdekessége, hogy a Boring Company céljai közt az alagútfúrás felgyorsítása is szerepel.

A vállalat számára pozitívum, hogy már meg is kötöttek egy újabb szerződést a Chicago és az O’Hare Nemzetközi Repülőtér közti 29 kilométeres szakasz kiépítésére.

Nem a Boring Company az egyetlen Muskhoz köthető cég, amely a közlekedés megreformálásával próbálkozik. A Hyperloop például szupergyors kapszulák fejlesztésén dolgozik.

Kiemelt fotó: The Boring Company

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik